Slobodan Haradinaj (VIDEO)

Haški tribunal po drugi put oslobodio bivše komandante OVK, očekuje se žalba Tužilaštva

29.11.2012.
11:23
VOYO logo

Haški tribunal oslobodio je Ramuša Haradinaja, bivšeg komandanta Oslobodilačke vojske Kosova, a optužbe su odbačene i protiv njegovih saboraca Idriza Baljaja i Ljahija Brahimija.

Naloženo je da se odmah svi puste na slobodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veće sudija, koje su činili Džastis Bakone Moloto iz Južne Afrike, Barton Hol sa Bahama i belgijski sudija Gi Delova, ustanovili su da je bilo zločina u Jablanici ali da trojica optuženih bivših komandanata OVK za njih nisu odgovorni zbog čega su ih oslobodili svih tačaka optužnice.

Predsedavajući sudija je rekao i da ne postoje verodostojni dokazi da je Haradinaj znao za zaločine počinjene u Jablanici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Današnja presuda je nova prvostepena presuda, a kako se očekuje najverovatnije će uslediti žalba na nju. Podsetimo, Haradinaj i Baljaj prvi su haški optuženici koji dva puta izlaze pred sud zbog istog zločina - ubistva osam zarobljenika u kampu OVK u Jablanici.

Haško tužilaštvo je u završnoj reči, u junu ove godine, zatražilo kaznu od najmanje 20 godina zatvora za svakog od optuženih, dok su odbrane tražile oslobađajuće presude.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svedok: "Haradinaj je morao da zna za zločine"

Po okončanju prvog suđenja, po optužnici za zločine na širem području zapadnog Kosova, Haradinaj i Baljaj su oslobođeni optužbi i pušteni na slobodu, dok je Brahimaj bio osuđen na šest godina zatvora.

Žalbeno veće je u julu 2010. ukinulo oslobađajuće presude, potvrdilo kaznu od šest godina zatvora za Brahimaja i naložilo da se proces ponovi po šest tačaka optužnice - za zločine u logoru Jablanica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žalbeno veće je zaključilo da je dokazni postupak tužilaštva završen pre vremena, odnosno pre nego što su saslušana dva svedoka koja su odbijala da daju iskaz.

Jedan od tih svedoka, bivši pripadnik OVK Šefćet Kabaši, bio je optužen za nepoštovanje suda, jer nije hteo da da iskaz ni na ponovljenom suđenju u predmetu "Haradinaj", ali je potom priznao krivicu i osuđen na dva meseca zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez prisustva javnosti, u aprilu je bio saslušan i drugi "nevoljni svedok" optužbe, sa oznakom "80" koji je rekao da su Baljaj i Brahimaj u proleće 1998. učestvovali u premlaćivanju, sakaćenju i ubistvu više zatočenika Jablanice, a takođe je rekao da je Haradinaj "morao da zna" šta se tamo dešavalo.

Umesto po 39 tačaka prvobitne optužnice, novo suđenje Haradinaju i Baljaju vođeno je po šest njih. One su uključivale ubistva i torturu zarobljenika u kampu OVK u Jablanici. Kao i na prvom suđenju, koje je, zbog nedostatka dokaza, završeno oslobađajućom presudom, Tužilaštvo se i u ponovljenom procesu srelo sa sličnim problemima - sa uplašenim svedocima koji su menjali iskaze ili odbijali da svedoče.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Haradinaju se čuva premijerska fotelja

Na ovakav ishod današnje sudske sednice bili su spremni mnogi političari i stručnjaci, ali i Albanci na Kosovu.

Gradovi na Kosovu su okićeni bilbordima na kojima piše "Kosovo veruje u nevinost" i "Dostojanstvo, ponos, čast", a euforija raste, usled jučerašnje proslave Dana zastave i stogodišnjice stvaranja albanske države. Mediji u Prištini idu i dalje i bivšem komandantu OVK "čuvaju" premijersku fotelju, piše B92.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da podsetimo, srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević ocenio je da su dokazi protiv Haradinaja tanki i optužio Haški tribunal da se aljkavo i neprofesionalno poneo prema tom slučaju.

I bivša haška tužiteljka Karla del Ponte je izjavila da postoji opasnost da se ponovi slučaj Gotovine i Markača. To je očekivao i britanski ambasador u Srbiji Majkl Devenport koji je apelovao na to da presuda ne bude povod da se odustane od pregovaračkog procesa Beograda i Prištine, prenose agencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviši srpski zvaničnici upozoravali su da bi takva odluka bila politički motivisana i da bi imala ozbiljne posledice po dalji dijalog srpskih i kosovskih zvaničnika.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić ocenio je, pre izricanja presude, da bi oslobađajuća presuda bila još jedno poniženje za Srbiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oslobađajuća presuda bila bi poniženje za sve žrtve, za sve ljude sa Kosova i Metohije, za sve Srbe, jer bi nam konačno nacrtali - niko nije kriv za mrtve Srbe. A kad pogledate, Muslimani iz Bosne i Srbi najveće su žrtve ratova na teritoriji bivše Jugoslavije – rekao je Vučić u intervjuu za Novi magazin.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo