Šljivančanin pušten iz zatvora, ležao jedva 7 g.!

Nakon ukupno sedam godina provedenih unutar zidova kaznionice zbog mučenja i likvidacija na Ovčari, ratni zločinac Veselin Šljivančanin pušten je u četvrtak na slobodu.

7.7.2011.
18:04
VOYO logo

Veselin Šljivančanin, bivši načelnik za sigurnost gardijske brigade JNA osuđen za ratni zločin na Ovčari pušten je na slobodu u četvrtak odlukom Haškoga suda, objavljenoj danas na stranicama suda. Sudsko vijeće, predvođeno Patrickom Robinsonom odluku je donijelo u utorak.

"Iako je težina djela g. Šljivančanina velika, smatram da su se vrijeme koje je proveo u zatvoru i neki znakovi rehabilitacije koje je pokazao izborili u korist odluke za njegovo puštanje. Napominjem da moje kolege (suci) jednoglasno dijele moj stav da bi se g. Šljivančaninu trebalo odobriti ranije puštanje na slobodu", stoji u zaključku odluke ispisane na deset stranica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Šljivančanin je uhićen u lipnju 2003. godine zbog ratnog zločina. Prva presuda u Haagu izrečena mu je 2007. kada je bio osuđen na pet godina zatvora. Kako je tada već toliko proveo u pritvoru, odmah je pušten. No, na tu se odluku žalilo tužiteljstvo te je žalbeno vijeće u u svibnju 2009. kaznu povećalo na 17 godina.

Obrana Veselina Šljivančanina je zatim od žalbenog vijeća zatražila da revizija njegove pravomoćne presude ne rezultira kaznom većom od šest godina zatvora te da se preispita pravomoćna presuda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svoj zahtjev je temeljila na iskazu svjedoka Miodraga Panića koji, po tvrdnjama obrane, Šljivančanina oslobađa optužbe za ubojstva 194 hrvatska ratna zarobljenika na Ovčari u studenom 1991. Razmotrivši njegov iskaz, žalbeno je vijeće uvažilo argumente obrane i smanjilo mu kaznu na deset godina zatvora.

Budući da je izdržao dvije trećine zatvorske kazne, Šljivančanin je pušten na slobodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članak:

arti-201009140799006 arti-201012080583006 arti-201011020800006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo