Šljivančanin na slobodi sredinom 2011.?!

Nakon što je saslušalo iskaz svjedoka Miodraga Panića, Žalbeno vijeće suda u Haagu odlučilo je smanjiti zatvorsku kaznu Veselinu Šljivančaninu s dosuđenih 17 na 10 godina zatvora.

8.12.2010.
18:25
VOYO logo

Nakon razmotranja zahtjeva bivšeg zapovjednika u JNA Veselina Šljivančanina za revizijom pravomoćne presude kojom je osuđen na 17 godina zatvora zbog pomaganja u likvidaciji 194 hrvatska zarobljenika na Ovčari krajem studenoga 1991. godine, Haški sud je u srijedu donio konačnu presudu kojom ga osuđuje na na 10 godina zatvora.

Učinio je to nakon što je saslušao svjedoka Miodraga Panića koji je iznio nove detalje vezane uz razgovor koji je čuo između Šljivančanina i Mile Mrkšića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je ukinuo osudu za pomaganje i podržavanje ubojstva 194 civila, Haaški sud smatra da je prvotna kazna od 5 godina zatvora za zločin koji je Šljivančanin učinio premala. Stoga mu je odredio novu kaznu od 10 godina zatvora u koju će biti uračunate i one koje je već u njemu proveo.

Srbijanski mediji prenose izjave Šljivančaninovih odvjetnika prema kojima bi on već sredinom 2011. godine mogao steći pravo na uvjetnu slobodu, s obzirom da bi mu tada prošlo dvije trećine kazne, te bi napustio Haag.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na odluku Haaga reagirala je i ravnateljica vukovarske bolnice Vesna Bosanac, koja smatra kako je ovo najveća sramota Haškoga suda.

''Ne mogu vjerovati da su oni gotovo oslobodili i nagradili čovjeka koji je najodgovorniji za zločine u Vukovaru, ali i koji je direktno odgovoran za smrt 200 ljudi na Ovčari'', poručila je za Večernji list i dodala kako je ''Haag danas umro''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva presuda u Haagu Šljivančaninu je izrečena 2007. kada je bio osuđen na 5 godina zatvora. Budući da je toliko već boravio u pritvoru, odmah je pušten. No, na tu se odluku žalilo tužiteljstvo te je žalbeno vijeće u u svibnju 2009. kaznu povećalo na 17 godina.

Obrana Veselina Šljivančanina je u listopadu od žalbenog vijeća zatražila da revizija njegove pravomoćne presude ne rezultira kaznom većom od šest godina zatvora te da se preispita pravomoćna presuda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svoj zahtjev je temeljila na iskazu svjedoka Miodraga Panića koji, po tvrdnjama obrane, Šljivančanina oslobađa optužbe za ubojstva 194 hrvatska ratna zarobljenika na Ovčari u studenom 1991.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo