Slažu se kombinacije / Milanović dao krila SDP-u, ali HDZ će dati sve za pobjedu! Pripreme za parlamentarne izbore su počele

Kad se ispucaju mnoge kombinacije za koalicije, tu je još jedan važan faktor u nastajanju...

12.1.2020.
12:10
VOYO logo

Pobjednik predsjedničkih izbora još nije niti inauguriran, a stranke su se već usmjerile prema sljedećim, parlamentarnim izborima. Uvijek je lakše iz pozicije pobjednika, pa SDP na krilima pobjede Zorana Milanovića kreće samouvjereno u pregovore s drugim strankama, dok se u HDZ-u još uvijek bave analizama rezultata. 

A dok su i jedni i drugi uvjereni kako će do izbora biti spremni, manje stranke također bruse taktike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trebalo je prespavati izborni poraz i presložiti snage. 

Zagrebački HDZ danas se zato okupio na sjednici predsjedništva, a tema je samo jedna - analiza rezultata. Sagledali su sve što je moglo dovesti do loših rezultata, proanalizirali i crne labudove; a je li u tom smislu bilo govora o Milanu Bandiću, s kojim HDZ ima i lokalnu i nacionalnu koaliciju  - predsjednik zagrebačkog ogranka o tome vrlo oprezno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rekao sam da smo razgovali o uzrocima, da smo vidjeli sve, a nakon što Nacionalno vijeće usvoji ja vam tek onda radi korektnosti mogu reći detalje što smo zaključili, ali mogu reći da tabu tema nema. Nema niti jedne teme koju mi ne možemo otvoriti ili razgovarati o tome", kazao je Andrija Mikulić, predsjednik zagrebačkog HDZ-a.

Sve županijske organizacije do početka tjedna moraju predati izvješće nacionalnom vijeću. A dok HDZ pokušava ostaviti dojam da je nakon gubitka još jači.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP-u pobjeda na predsjedničkim izborima daje veliki vjetar u leđa. Zato nisu gubili vrijeme. Glavne ljude za sve izborne jedinice već imaju.

"Samo naprijed, ni lijevo ni desno"

"Definiranje izbornog programa i razgovori s potencijalnim partnerima je sljedeći potez", rekao je koordinator za 10. izbornu jedinicu Arsen Bauk

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kukuriku koalicija je 2010. dobila izbore, pa na tom tragu SDP ide i sada. Bez HNS-a, ali HSS-om kao bazom. A sljedeći tjedan službeno će sjesti i s HSU-om, potvrdio nam je Silvano Hrelja, pa bi te tri stranke mogle biti - okosnica nove koalicije.

"Poželjni partneri će biti one stranke koje su podržale Zorana Milanovića", kazao je Bauk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu ih je lijep broj, ali izgleda da primjerice Demokrata Miranda Mrsića, neće biti.

Samo naprijed. Ni lijevo ni desno - to je novi slogan HNS-a. Iz čega je lako zaključiti da neće ni sadašnjim ni bivšim partnerima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nama slijede prvo unutarstranački izbori, a paralelno se spremamo za parlamentarne izbore. Plan je da HNS izađe samostalno", rekao je saborski zastupnik Milorad Batinić (HNS). 

Novo predsjedništvo HSLS-a, također nova taktika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Više nećemo nikoga bezrezervno podržavati. Nije tajna da mi podržavamo vladajuću stranku, ali nije ni tajna da nas žulja to što žetončići vladaju u saboru", rekao je predsjednik HSLS-a Dario Hrebak.

I oni su za suzbijanje redova, ali onih liberalnih - Pametno, Lipu Davora Hujića, Daliju Orešković. Ima još stranaka koje se spremaju, primjerice Mrak-Taritaš SDP još nitko nije kontaktirao; a  stranka glas GLAS je baš iz spektra lijevog centra koji mnogima odgovara. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I na kraju, kad se ispucaju mnoge kombinacije za koalicije, tu je još jedan važan faktor u nastajanju - moguća stranka Miroslava Škore, koju je najavio. 

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike