EPILOG DRAME U HRVATSKOJ / Inspekcija je utvrdila da je bilo kreveta za svaku pacijenticu u sisačkoj bolnici: Slijedi prekršajna prijava protiv ravnatelja

Image
Foto: Hitna uživo 194, PIXSELL

O inspekcijskom nalazu obaviještena je Hrvatska liječnička komora, odnosno njezina povjerenstva za stručna pitanja te za etiku i deontologiju

10.5.2023.
17:41
Hitna uživo 194, PIXSELL
VOYO logo

Nakon izvida inspekcije Ministarstvo zdravstva podignulo je prekršajnu prijavu protiv ravnatelja sisačke bolnice Tomislava Dujmenovića zbog slučaja dviju pacijentica smještenih u isti krevet. U međuvremenu, ravnatelj je smijenio voditelja Hitne te obavijestio Ministarstvo o prijedlogu mjere protiv medicinske sestre koja je, kako kaže, toga dana na trijaži dvije pacijentice smjestila na jedan ležaj.

Image
ŠOKANTNA FOTOGRAFIJA /

Podignut optužni prijedlog protiv ravnatelja sisačke bolnice, pozvan i DORH zbog neovlaštenog snimanja

Image
ŠOKANTNA FOTOGRAFIJA /

Podignut optužni prijedlog protiv ravnatelja sisačke bolnice, pozvan i DORH zbog neovlaštenog snimanja

Ravnatelj razriješen dužnosti voditelja OHBP-a

Predsjednica Povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju HLK Lada Zibar izjavila je da su zatražili očitovanje sisačke bolnice i ravnatelja o slučaju smještaja pacijentica na istom ležaju, ali i istaknula da oni ne donose sankcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Podignut je optužni prijedlog prema Prekršajnom sudu u Sisku protiv odgovorne osobe Opće bolnice Sisak i spomenute zdravstvene ustanove zbog kršenja Zakona o zaštiti prava pacijenata", priopćilo je ministarstvo zdravstva.

Ravnatelj Dujmenović u međuvremenu je razriješio dužnosti voditelja Objedinjenog hitnog bolničkog prijema, a predložena je i mjera za medicinsku sestru koja je na trijaži, unatoč dostupnosti kapaciteta, smjestila obje pacijentice na isti ležaj", stoji u nalazu inspekcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O nalazu obaviještena i Hrvatska liječnička komora

O inspekcijskom nalazu obaviještena je Hrvatska liječnička komora, odnosno njezina povjerenstva za stručna pitanja te za etiku i deontologiju, "zbog nepravodobnog poduzimanja mjera sa ciljem preveniranja navedenog događaja", nalaz je poslan i Hrvatskoj komori medicinskih sestara, odnosno njezinom Povjerenstvu za etiku, "zbog neadekvatnog postupanja medicinske sestre u zbrinjavanju pacijentica". Obaviješteno je i Državno odvjetništvo zbog sumnje u neovlašteno slikanje te Agencija za zaštitu osobnih podataka zbog povrede GDPR-a pacijentica, kažu u Ministarstvu zdravstva.

U Hrvatskoj komori medicinskih sestara napominju kako su dobili inspekcijski nalaz ministarstva i uputit će ga na svoje etičko povjerenstvo. Vjerojatno će tražiti i neke dopune, odnosno očitovanja od djelatnika, rekao je Mario Gazić, predsjednik komore, a pišu 24sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo