Slavonija na nogama, prijeti veliki dunavski val

Iako je kiša prestala padati, Slavonci još ne mogu odahnuti. U Osječko-baranjskoj županiji postoji mogućnost izlijevanja lateralnih kanala koje je poplavio dunavski val.

3.6.2010.
22:25
VOYO logo

Zbog toga su se volonteri i djelatnici Hrvatskog Crvenog križa pripremili za moguću evakuaciju šest najugroženijih naselja u Baranji. Pripravno je više od 250 volontera i 70 djelatnika Crvenog križa.

Za evakuaciju su pripremljene sportske dvorane u Belom Manastiru, gdje će Crveni križ osigurati krevete, pokrivače, hranu i vodu, javlja HTV.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Redovne mjere obrane od poplave u Vukovarsko-srijemskoj županiji i dalje su na snazi, vode su i dalje visoke no stanje se stabilizira, rekao je šef vinkovačke ispostave "Hrvatskih voda" Josp Kuterovac, dodavši da je vodostaj Bosuta tijekom današnjega dana pao za dva centimetra.

Razina vode u velikom zapadnom lateralnom kanalu spustio se na razinu od 364 i sada je sva voda u koritu kanala i više se ne prelijeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj kanal s đakovačkog područja odvodi vode u Savu no još dopodne, kao i ranijih dana, dijelom se prelijevao u "Kaznicu" koja je punila vode rijeke Biđ, a ta rijeka rijeku Bosut.

"Vode Bosuta i dalje su visoke, no rijeka prima manje količine vode nego ranije", rekao je Kuterovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vode Vojvodine" i dalje crpe vodu iz Bosuta u Savu kod mjesta Bosut u Republici Srbiji. Prema Kuterovcu, na tamošnjoj crpnoj stanici obavljeni su tehnički zahvati kako bi mogla proraditi punim kapacitetom od 30 kubika vode u sekundi umjesto 20 kubika koliko je do sada crpljeno iz Bosuta u Savu.

U Babinoj Gredi zbog izlijevanja rijeke Berave stanje je najteže, voda stagnira jer se ta rijeka ulijeva u Bosut koji je vodostajem viši pa je Berava pod usporom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Angažirane su dodatne crpke, kuće u dijelu sela "Sajmište" još su u vodi.

U Brodsko-posavskoj županiji stanje je malo bolje. Volonteri su dopremili pumpe za ispumpavanje vode i vodu za piće te posebne aparate za isušivanje prostora kako bi se kuće što prije vratile u normalno stanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201006020514006 arti-201006030103006 arti-201006020689006

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo