LJUDIMA POČELI STIZATI POZIVI ZA VOJNU OBUKU: / Slavonci su ih već dobili, evo koje su županije sljedeće

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
13.10.2017.
8:47
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Zasad to još nije slučaj.

U MORH-u napominju kako do kraja ove godine nije planirano pozivanje na obuku pričuvnika u ove dvije županije, ali također najavljuju kako će i tu biti promjena potkraj iduće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U zadnjem kvartalu 2018. planirano je pozivanje oko 150 pričuvnika (ključno osoblje i kritične vojne stručne specijalnosti) na osposobljavanje u trajanju do četiri dana. Ujedno napominjemo da ovdje nije riječ o vojnoj vježbi, nego o stožernom radu osoblja i procesima donošenja odluka", navodi se u odgovoru MORH-a na upit Novog lista.

Zasad se najkonkretnije aktivnosti u ustrojavanju i obuci vojne pričuve događaju u Slavoniji, gdje je na vojnom poligonu Gašinci u razdoblju od 6. do 15. studenoga ove godine planirano održavanje vojne vježbe 1. pješačke satnije iz 1. pješačke bojne iz sastava 2. pješačke pukovnije Osijek. Sudjelovati bi trebalo ukupno 155 pričuvnika s područja Slavonije, kojima ovih dana stižu pozivi na vojnu vježbu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isti model postupno bi se trebao primjenjivati i u ostalim područjima Hrvatske, a popuna pričuve ima prilično široku bazu ako je suditi prema podacima iz MORH-a.

STIŽU POZIVI ZA VOJNU OBUKU: Ako se ne odazovete, platit ćete visoku kaznu – evo koliko će trajati vježba

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutačno je u evidenciji područnih odjela i odsjeka obrane u RH evidentirano 434.280 razvrstanih pričuvnika. Poziv neće dobiti svi, već ovisno o mjestu prebivanja, vojnoj specijalnosti upisanoj u vojnu knjižicu te vojnim planovima i potrebama.

Ministar obrane Damir Krstičević nedavno je protumačio kako je obveza MORH-a sustavna i pažljiva priprema obuke pričuvnika, pa se planira voditi računa da nitko ne bi smio ostati bez radnog mjesta zbog svojih vojnih obveza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vojna obveza razvrstanom pričuvniku prestaje na kraju kalendarske godine u kojoj navršava 55 godina (za muškarce), odnosno 50 godina za žene ili ako je ocijenjen nesposobnim za vojnu službu u pričuvnom sastavu ili temeljem otpusta iz hrvatskog državljanstva.

Vojno osposobljavanje ili vojnu vježbu pričuvnik može i odgoditi na osobni zahtjev zbog obiteljskih i drugih razloga, a zahtjev za odgodu treba podnijeti područnom odjelu putem područnog odsjeka za poslove obrane u roku od osam dana od dana primitka poziva za osposobljavanje i vježbu ili kad nastane razlog zbog kojeg se traži odgoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko će pričuvnika konzumirati ovo pravo i tražiti odgodu vojne vježbe nemoguće je predvidjeti, ali je važno napomenuti kako to nije jedini način, već odgodu može zatražiti i poslodavac kod kojeg je pričuvnik zaposlen.

"Obuka ili vježba koja traje dulje od tri dana može se iznimno odgoditi zbog neodgodivih potreba službe ako to zatraži tijelo državne uprave, lokalne i područne samouprave ili pravna osoba kod koje je pričuvnik zaposlen, dok takva potreba postoji, a najdulje za tri mjeseca", piše u pravilima MORH-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je dopušten i prigovor savjesti osobama koje zbog svojih vjerskih ili moralnih uvjerenja nisu pripravne sudjelovati u obavljanju vojničkih dužnosti u Oružanim snagama.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo