SLAVONCI U PANICI: / Komarce je zamijenilo mnoštvo opasnih insekata - zavlače se gdje stignu i mogu vas ubiti

Osječani posljednjih dana žive u strahu jer su pod najezdom vrlo opasnih insekata. Naime, dosadne krvopije komarce zamijenili su obadi.

28.6.2017.
16:58
VOYO logo

Samo zahvaljujući brzoj reakciji djelatnika Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Osječko-baranjske županije muškarac srednjih godina spašen je nakon što ga je obad ubo u glavu. Ne radi se o izoliranom slučaju, Osječani su s pravom u strahu jer je obada ove godine zbilja mnogo, piše Glas Slavonije.

'Zavlače se gdje stignu'

'U mojoj tvrtci ima ih jako mnogo. Okolo je zeleni prostor i oni se zavlače gdje god stignu. Gotovo da ne možemo na miru pojesti užinu, jer lete oko glave i ima ih posvuda. Realno, nije nas strah uboda, ali nikad ne možemo znati kakva se reakcija može pojaviti nakon uboda', ispričao je radnik jedne tvrtke na Zelenom polju, čiji primjer nije jedini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obada ima u svim dijelovima grada i valja biti oprezan, piše Glas Slavonije. Potvrdila je to i dr. Višnja Prus, voditeljica Zavoda za reumatologiju, kliničku imunologiju i alergologiju. Kazala je kako ubod nije uvijek bezazlen, no da se uglavnom radi o reakciji lokalnog karaktera nakon čega pomaže oblog, odnosno antialergijska krema ili antihistaminik.

Posebno su ugroženi oni koji puno borave u prirodi

'Dođe li pak do općih simptoma poput oticanja, gušenja, pada tlaka, tada treba kontaktirati prvog liječnika, odnosno Hitnu pomoć. U ovo vrijeme nije na odmet uz sebe uvijek nositi mobitel kako bi se poziv liječniku, odnosno Hitnoj pomoći, mogao ostvariti', upozorila je doktorica te dodala da su, osim građana, najugroženiji ribiči, planinari i ostali građani koji često borave u prirodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Kad borave u prirodi, građani ne bi trebali odijevati široku odjeću u koju se kukac može zavući. Isto tako, privlače ih žarke boje, uporaba parfema i dezodoransa, a onaj tko jede u prirodi treba voditi računa da posude drži zatvorene', upozorila je dr. Prus te dodala da se ne preporučuje mahanje rukama, hodanje bosih nogu, a valja biti oprezan i u vožnji.

Prve minute se najvažnije

Osim obada ljeti su česti i ubodi pčela, osa, pa i stršljenova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Prve minute jako su važne, prvih pet do deset minuta. Netko nakon prvog uboda, kako bi spriječio alergijsku reakciju kod sljedećeg sa sobom nosi tablete, čak i injekciju adrenalina', rekla je dr. Sivana Sabo, dok se s njom složila i dr. Prus, rekavši kako su prve minute najvažnije jer posljedice mogu biti smrtonosne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo