Slavite? A što?

Imamo pravo na pogrešku, ali nemamo pravo ne činiti ništa, rekao je, otprilike, novi premijer Zoran Milanović u predizbornoj kampanji.

31.12.2011.
13:50
VOYO logo

Nova je Vlada uletjela punom parom u Banske dvore, skuhala kavu i krenula raditi. Sve se odvija toliko brzo, zapravo, da je morala i ekspresno uredbom preinačiti odgodu Zakona o javnim ovršiteljima kojom je zamalo ostavila zemlju bez mogućnosti izvršenja ovrha sve tamo do sredine 2012. Valjda neće tako i s drugim mjerama, zakoni su nam ionako prepuni rupa.

To se ne smije

Primjerice, najavljeni porez na imovinu kojim bi se uvelo plaćanje za nekorištene nekretnine. Bez obzira na sve njegove moguće dobre posljedice kao što su pad cijena nekretnina ili smanjenje cijena najma stanova, zabrinjava kako će se u ovoj nesređenoj državi on provesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanje katastra, na čiju je reformu HDZ godinama lopatom bacao golem novac, takvo je da se procjenjuje da je čak polovina svih nekretnina u državi katastarski nesređena. Pa sad naplaćuj ako možeš. I ne dao vam Bog da naslijedite kuću u Lici ili u nekom slavonskom selu, jer će vam preostati samo da je zapalite da se riješite poreznika. Možda da je prije toga osigurate? Hm, možda bolje ipak ne. To se ne smije.

I dosad se doduše nije smjelo živjeti u privatnom dvorcu koji je izgrađen s dozvolom za hotel, pa su to neki činili, bez ikakvih problema ili posljedica. Sad će ih imati? Ajde da i to vidimo. Nije se smjelo ni privatnu kuću prikazivati kao poslovni prostor. A što je s fiktivnim prebacivanjem vlasništva nekretnina na supružnike, rođake, babe, stričeve...?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Show me the money!

A kad smo kod prevara, vidimo da milijuni i milijuni koji su iz državnog proračuna ili s računa državnih firmi nestali u raznoraznim aferama nikad neće u njih biti vraćeni. Ovih su dana osuđena trojica HEP-ovaca na čelu s Ivanom Mravkom. Njih trojica na godinu i pol zatvora, još dvojica uvjetno. Ali nikakve novce koje su primali i davali dalje, ne moraju vratiti. Mravak se nagodio i licemjerno rekao kako hrvatskom narodu duguje istinu. Pa ne, duguje zapravo nam novce, ali njih očito nećemo dobiti nazad. "Tko je jamio, jamio je." Od toga što će neki od tih koji su jamili ovaj puta ići u zatvor, hrvatski građani zapravo nemaju ama baš ništa.

Živjeli!

I tako prođe ovaj tjedan, prođe godina. Ovo doba godine je inače vrijeme da se podvuče crta, da vidimo gdje smo, što smo ostvarilii i što stoji pred nama. Ali kakva je 2011. bila, a kakva bi 2012. mogla biti, možda bi bilo bolje da se ne bavimo time. Jest, neke smo stvari ostavili iza sebe, neke će možda biti bolje. Ali bolje da ne analiziramo. Da si ne pokvarimo slavlje. Ako uopće imamo što i čime slaviti...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču