Nezaobilazna zvijezda svakog karnevala i fašnika je krafna. Punjene pekmezom ili čokoladom, raznih glazura i veličina, vole ih i mladi i stari. Pune ruke posla imaju u ovoj samoborskoj slastičarnici. Za vrijeme Fašnika ispeku i do 1000 krafni na dan.
"Brašno, sol, jaja, šećer, ulje, kvasac, limunova korica, rum i puno dobre volje", kaže slastičarka Ivančica Vitko. Treba ih dobro umijesiti, a onda staviti na dizanje. Kada tijesto udvostruči volumen, oblikuju se krafne.
"Vadimo krafne željenog oblika, kod nas je to okrugli i stavljamo ih na treće dizanje i pripremamo za prženje", dodala je Vitko. Gospođa Ivančica krafne priprema već 20 godina. Od recepta pa do pečenja, kaže, kod svakog koraka treba dobro paziti.
"Kada dobije oblik krafne i kada dobije boju, spremna je za okretanje.Gotova je kada dobije ovako jedan bijeli rajf", kazala je Vitko. Samoborska fašnička krafna puni se pekmezom i posipa šećerom.
A za tople krafne u redu se čekalo i po 20 minuta.
"Najbolje su one masne, slasne, prepunjene. Ove su fine. Njam!", izjavila je Barbara iz Samobora.
Krafne raznih punjenja i oblika prodaju se na svakom koraku, a samoborska kremšnita sada pada u drugi plan.
"Najviše volim jesti krafne za fašnik. Danas sam ih pojeo tri", kazao je Filip iz Zagreba.
Ova fašnička slastica proda se u desecima tisuća komada jer treba
udovoljiti svim maškarama.