Samobor /

Slatka tradicija se nastavlja: Nezaobilazna zvijezda svakog karnevala i fašnika je - krafna!

Krafne raznih oblika i s različitim punjenjem prodaju se na svakom koraku, a samoborska kremšnita pada u drugi plan

23.2.2020.
19:55
VOYO logo

Nezaobilazna zvijezda svakog karnevala i fašnika je krafna. Punjene pekmezom ili čokoladom, raznih glazura i veličina, vole ih i mladi i stari. Pune ruke posla imaju u ovoj samoborskoj slastičarnici. Za vrijeme Fašnika ispeku i do 1000 krafni na dan.

"Brašno, sol, jaja, šećer, ulje, kvasac, limunova korica, rum i puno dobre volje", kaže slastičarka Ivančica Vitko. Treba ih dobro umijesiti, a onda staviti na dizanje. Kada tijesto udvostruči volumen, oblikuju se krafne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vadimo krafne željenog oblika, kod nas je to okrugli i stavljamo ih na treće dizanje i pripremamo za prženje", dodala je Vitko. Gospođa Ivančica krafne priprema već 20 godina. Od recepta pa do pečenja, kaže, kod svakog koraka treba dobro paziti. 

"Kada dobije oblik krafne i kada dobije boju, spremna je za okretanje.Gotova je kada dobije ovako jedan bijeli rajf", kazala je Vitko. Samoborska fašnička krafna puni se pekmezom i posipa šećerom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A za tople krafne u redu se čekalo i po 20 minuta.

"Najbolje su one masne, slasne, prepunjene. Ove su fine. Njam!", izjavila je Barbara iz Samobora.

Krafne raznih punjenja i oblika prodaju se na svakom koraku, a samoborska kremšnita sada pada u drugi plan.

"Najviše volim jesti krafne za fašnik. Danas sam ih pojeo tri", kazao je Filip iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova fašnička slastica proda se u desecima tisuća komada jer treba udovoljiti svim maškarama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo