Slab odaziv građana - glasalo ih 33,79 posto

U 19 sati zatvorena su birališta u Hrvatskoj, na kojima su građani odlučivali jesu li za ili protiv ulaska zemlje u EU.

22.1.2012.
12:08
VOYO logo

Od 7 sati ujutro otvorena su biračka mjesta u Hrvatskoj i inozemstvu te se građani izjašnjavali žele li Hrvatsku u Europskoj uniji. Referendumu je moglo pristupiti više od 4,5 milijuna građana, a prvi neslužbeni rezultati bit će poznati oko 22 sata. U 19 sati birališta su zatvorena, a iz Državnog izbornog povjerenstva priopćeno je da je do 16 na biračka mjesta izašlo 1.316.053 građana što je 33,79 posto. Odaziv je za gotovo 13 posto slabiji nego na parlamentarnim izborima.

Najveći odaziv od 39,54 posto je i dalje u Zagrebačkoj županiji, a najmanji u Vukovarsko-srijemskoj gdje je izašlo tek 25.33 posto građana. Slab odaziv od svega 26 posto je i u Ličko-senjskoj županiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slab odaziv birača i do 11 sati

Podsjetimo, do 11 sati glasalo je 443.623 birača, što predstavlja 11,44 posto od ukupnog broja birača s obrađenih glasačkih mjesta. Ako se prvi rezultati odaziva na referendum usporedi s nedavnim rezultatima izbora, dolazi se do podatka da je dosadašnji odaziv građana slabiji za gotovo pet posto. Naime, do 11 sati na birališta je 4. prosinca prošle godine izašlo 16,39 posto birača.

Također, doznaje se da nije zabilježen niti jedan incident, a referendum prolazi glatko uz manje nepravilnosti na pojedinim biračkim mjestima. Bizaran slučaj zabilježen je u mjestu Klobučak kraj Siska, gdje je za referendum predviđen kontejner u koji ne stane niti birački odbor, a u mjestu Svinica Krstinjska 'organizirano' je glasačko mjestu bez grijanja i struje te se ističe da je ujedno teško dostupno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo