Skupljači boca odahnite - ipak se ne ukida naknada

12.3.2012.
10:04
VOYO logo

Ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy velike promjene najavila je zato što je dosadašnji sustav s povratnim naknadama za takvu ambalažu, prema njezinim riječima, Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost posljednjih godina stvorio velike gubitke od čak 750 milijuna kuna.

"No, zasad nećemo ukidati i smanjivati povratnu naknadu za ambalažni otpad, nego će se prvo razmotriti različite opcije i iskustva drugih država kako bismo izabrali najbolju", najavila je ministrica. Novi Zakon o otpadu je već napisan, a sada se finaliziraju posljednji detalji, uz ostalo predviđa obvezu jedinica lokalne samouprave da organiziraju primarnu selekciju otpada što znači da će se mijenjati i gotovo svi podzakonski propisi vezani uz otpad, pa tako i Pravilnik o ambalažnom otpadu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U razgovoru za Vjesnik Holy je najavila da će ovaj mjesec osnovati radnu skupinu za njegovu izradu, a njegovo donošenje, kao i donošenje novog Zakona o otpadu, očekuje u prvoj polovici ove godine, odnosno najvjerojatnije u lipnju.

Ministrica zasad još ne može najaviti kakve se konkretne promjene vezane uz naknade za ambalažni otpad mogu očekivati i u kojem roku jer se to još treba razmotriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naknada će se redefinirati

"No, i dalje će ostati određena vrsta naknada za tu vrstu otpada sukladno načelu da onečišćivač i korisnik okoliša plaćaju, ali će te naknade biti redefinirane i novac koji će se tako prikupljati u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koristit će se namjenski za uspostavu i nadogradnju sustava cjelovitoga gospodarenja ambalažnim otpadom, odnosno sortirnice", najavila je Holy. Prema njezinim je riječima najizglednija varijanta da će u novom pravilniku biti predviđena dva roka. Prvi do kojeg će se zadržati neki elementi postojećeg sustava gospodarenja ambalažnim otpadom i drugi do kojeg će se morati uspostaviti primarna selekcija na mjestu nastajanja otpada, pa tako i kućanstvima, tako da više neće trebati imati organiziran poseban sustav prikupljanja ambalažnog otpada kao do sada.

Hrvatska primarnu selekciju za točno određene vrste otpada mora uspostaviti do 2015., pa će to biti zadnji mogući rok do kada će se moći zadržati neki dijelovi postojećeg sustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo