ŠKORO ODLUČIO SVOJU STRANKU NAZVATI PO SEBI: / 'Ime desne koalicije moglo bi biti problematično, ali jedna stvar je važnija od toga'

Image
Foto: Pixsell

Kako bi mogao stvoriti službenu koaliciju za parlamentarne izbore, Miroslav Škoro odlučio je osnovati stranku i nazvati je po sebi, no važnije će mu biti ime koalicije s Hrvatskim suverenistima,

30.1.2020.
9:50
Pixsell
VOYO logo

Stvaraju se okviri nove koalicije koja bi zajedničkim snagama trebala izaći na predstojeće parlamentarne izbore. Nju će činiti Miroslav Škoro, Hrvatski suverenisti, Most i Blok za Hrvatsku. Škoro je još ranije najavio koaliciju stranaka koje su ga podržavale i na predsjedničkim izborima, a razgovori su se intenzivirali, jer čelnici svih opcija trebaju dogovoriti pravila zajedničkog izlaska na izbore.

Image
STRANKE SE ZAGRIJAVAJU ZA PARLAMENTARNE IZBORE, PUHOVSKI PREDVIĐA: /

'Šanse za koaliciju HDZ-a i SDP-a su velike, a puno ovisi o Škori'

Image
STRANKE SE ZAGRIJAVAJU ZA PARLAMENTARNE IZBORE, PUHOVSKI PREDVIĐA: /

'Šanse za koaliciju HDZ-a i SDP-a su velike, a puno ovisi o Škori'

Ne žele biti na neovisnoj listi

Prvi problem bi moglo biti određivanje imena koalicije, no prije toga Škoro mora registrirati svoju političku stranku. Naime, prema zakonu, neovisna lista se na izbornim listićima upravo tako i zove, a teško da bi ostali koalicijski partneri pristali na takvo što, a i upitno je koliko bi birača iza tog naziva prepoznalo Škoru. Tako je on odlučio stranku nazvati po sebi, jer nema vremena za gradnju novog "brenda".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Škorin glasnogovornik Mate Mijić rekao je za Večernji kako se radi o "udovoljavanju tehničkim zahtjevima" te dodao da "nastavljaju funkcionirati kao pokret koji široko okuplja sve zainteresirane za stvaranje prave alternative vladajućem duopolu."

Poklapanje stavova

Na tom tragu će se sljedeći tjedan održati i prvi sastanak koalicijskih partnera, na kojem bi se trebale pojaviti skice plana izlaska na izbore i svega što tome prethodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znamo da će biti i vjerujemo da će dobro i proći. Naši preduvjeti za koaliciju sa Škorom poklapaju se uglavnom s onim što on već zagovara. Želimo bitne i korjenite promjene, od pravosuđa, institucija koje ne funkcioniraju, demografije, želimo radna mjesta za mlade i što više povlačenja novca iz EU-a", rekao je Pero Kovačević iz Hrvatskih suverenista i dodao kako je važno da svi nastupaju jedinstveno, jer Škoro neće moći biti nositelj liste u svim izbornim jedinicama, pa "nema razloga da se iz imena bilo tko od partnera briše".

Problematično ime koalicije

Na sličnom je tragu i Zlatko Hasanbegović iz Bloka za Hrvatsku, čiju bi stranku iz naziva koalicije mostovci izbacili. Kažu kako bi ime koalicije moglo biti problematično, ali poručuju da je važnije da se svi programski slože. Bilo je riječi i da će se sastanak koalicijskih partnera održati nakon unutarstranačkih izbora u HDZ-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, Škorini potvrđuju da se to neće dogoditi, iako je bilo nagađanja kako bi, ovisno o ishodu situacije kod konkurencije, njegova koalicija mogla otići još više udesno. Mijić uvjerava kako svima predstoji još sastanaka na kojima bi se trebala definirati zajednička platforma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo