Bit će zanimljivo / Škoro najavio brojne promjene ako postane predsjednik: Što su biračima ponudili ostali kandidati?

Predsjedničke ambicije potvrdilo je dosad četvoro kandidata, a očekuje se i kandidatura aktualne predsjednice

25.6.2019.
13:40
VOYO logo

Dosta je zanimljivih predsjedničkih kandidatura dosad objavljeno, ali nijedna nije izazvala toliko reakcija i rasprava kao ona Miroslava Škore. I to ne zbog njega nego zbog onoga što je najavio - izmjene Ustava kojima će tražiti jake predsjedničke ovlasti, u rangu kakve ih je imao predsjednik Tuđman. 

Političarka koja želi biti zvijezda. Zvijezda koja želi biti političar. Sudac koji želi biti sve. I bivši premijer koji je funkciju za koju se natječe htio marginalizirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviše je odjeknula jučerašnja objava kandidature Miroslava Škore. Danas je zahvalio na potpori.

Osvrnuo se na evanđelje po Luki

"Jučerašnje evanđelje po Luki govorilo je o tome kako je i Isus tražio potvrdu svog identiteta i obrazlagao smisao svog života. Na dobrom smo putu", napisao je danas na svom Facebooku Škoro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Miroslav Škoro objavio kandidaturu za predsjednika države

Image

Miroslav Škoro objavio kandidaturu za predsjednika države

Predsjednik Škoro želi sve - i raspisivati referendume, i pisati zakone, i birati ustavne suce, i sazivati sjednice Vlade. A da bi si to omogućio, od Sabora će tražiti promjenu Ustava.

"Ako tu inicijativu potrebna većina ne prihvati, predložit ću predsjedniku Vlade sazivanje ustavnog referenduma. A ako on odbije taj prijedlog pozvat ću građane na prikupljanje potpisa za pokretanje referenduma. A tada bi volio vidjeti onoga tko će pokušati izigrati volju naroda", kazao je Škoro u objavi svoje kandidature.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravnik Josip Kregar misli da to neće biti moguće

"Ustavi nisu kaputi koji se mijenjaju s promjenom mode pa će jednostruko kopčanje biti zamijenjeno dvostrukim. Koja bi u tom slučaju bila odgovornost i kako bi se na odgovornost zvao gospodin Škoro ako postane predsjednik? Čekat ćemo nove izbore? Ljutit ćemo se na njega i pisati zlobne kolumne?", kazao je Kregar.

Isto misle i u HDZ-u - Škorinoj staroj stranci. Bio je njihov zastupnik u saboru, ali i kandidat za gradonačelnika Osijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada bismo hrvatsko zakonodavstvo mijenjali željom i namjerom svakoga tko se u bilo kakav izborni proces uključi, dobili smo jednu šumu od koje na kraju drveće ne bismo vidjeli", kazao je ministar gospodarstva Darko Horvat.

Milanović se ne zabrinjava ovlastima

Ovlastima se zasad ne zabrinjava kandidat koji traži glasove birača za funkciju koju je iz njihovih ruku htio gurnuti u ruke saborskih zastupnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predsjednik republike je dužnost u republikanskom sustavu koja je neizbježna. Da se može urediti drukčije, može, ali o tome ne odlučuje predsjednik republike, kao ni o tome gdje će mu biti rezidencija. To je odluka Vlade", rekao je Zoran Milanović.

Baš kao i Škoro, veće ovlasti želi i Mislav Kolakušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, osim što želi moći sve, on želi i biti sve - i predsjednik, i premijer, i ministar pravosuđa, i ministar unutarnjih poslova.

"Ja moram istovremeno biti onaj koji drži 76 ruku. Ne želim imenovati druge ljude koje ću svako jutro pozivati na sastanak i k'o maloj djeci govorit što bi oni trebali. To ću ja sve preuzeti", rekao je Kolakušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kolakušić i Škoro otkrili nešto o svom programu

Realno ili ne, Kolakušić i Škoro su nešto o svom programu otkrili. Milanović, s druge strane, otkriva samo da se, osim samog sebe, u kampanji ne boji nikoga.

"Vjerujem naprosto da će Hrvatska moderno, ne mogu reći novo jer nisam nov u politici, ali nisam toliko star ni potrošen", rekao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, svi oni su rekli puno više od aktualne predsjednice koja još uvijek ne želi reći hoće li se uopće kandidirati.

"Sve u svoje vrijeme, kao što sam rekla. Molim vas dozvolite mi da obavljam svoju dužnost", kazala je Kolinda Grabar-Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radnička fronta još prošle godine predstavila kandidatkinju

Sve ove kandidate preduhitrila je Radnička fronta koja je još prošle godine predstavila svoju kandidatkinju.

"Mi želimo ovu kampanju iskoristiti da upozorimo na rastuću nejednakost, također na krizu globalnu koja nam slijedi, a kojom se nitko ozbiljno ne bavi, niti vladajući niti opozicijski na nju ne upozoravaju.", kazala je predsjednička kandidatkinja Katarina Peović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjedničke ambicije potvrdilo je dosad četvoro kandidata. Očekuje se i kandidatura aktualne predsjednice. Uvjetni kandidat Marko Vučetić je odustao.

"Uvjetna kandidatura će ostati uvjetna, neće postati bezuvjetna, a ostali kandidati su disfunkcionalni kao i Kolinda Grabar-Kitarović", rekao je Vučetić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostali imaju pola godine da odluče hoće li ove izbore učiniti još zanimljivijima

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo