'ŠKORO FORMIRA FRONT...': / Profesorica o drugom krugu; 'Moglo bi biti puno više prljavog rublja'

Image
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

'Lokalni su izbori reakcija na ono što se zbiva u neposrednom okruženju. Građani najbolje znaju koga biraju i zašto', smatra prof. Smiljana Leinert Novosel

18.5.2021.
18:02
Tomislav Miletic/PIXSELL
VOYO logo

Iza nas je prvi krug lokalnih izbora, a rezultati istih mnoge su iznenadili. Prof. Smiljana Leinert Novosel u HRT-ovom Studiju 4 komentirala je rezultate lokalnih izbora, tko je trijumfirao, a tko podbacio te kakve će se kampanje voditi za pobjedu u drugom krugu.

'Zagreb želi promjene'

Leinert Novosel istaknula je da se znalo da Zagrepčani "žele promjene i nove mlade ljude", ali i da su mnoge iznenadili visoki postoci. "Oni koji su sebe već vidjeli na gradonačelničkim pozicijama već počinju s raznim pričama i već su krenuli u kampanju za pobjedu u drugom krugu. Možemo! su bili partneri SDP-u u civilnom društvu i iz toga su se izvukli 'elegantno' i dobili vlastitu popularnost. Nisu vodili negativnu kampanju, obrušavali su se na Bandića i sad su u poziciji pokazati što mogu. U narednim ćemo danima vidjeti kakvi su omjeri onih koji su 'za' i 'protiv' platforme Možemo!", poručila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Image
NEUMOLJIVA MATEMATIKA: /

Kolika je Tomaševićeva pobjeda najbolje pokazuje usporedba s Bandićem

Image
NEUMOLJIVA MATEMATIKA: /

Kolika je Tomaševićeva pobjeda najbolje pokazuje usporedba s Bandićem

'Škoro ide na objedinjavanje onih koji nisu uspjeli'

Smatra da Miroslav Škoro "ide na objedinjavanje svih onih koji nisu uspjeli". "To ne znači da će potpora biti prihvaćena, ali znači da se formira front - skupina stranaka i njihovih birača koji smatraju da se u drugom krugu trebaju preokrenuti brojke", rekla je te dodala kako to neće biti lako. Leinert Novosel smatra da bi u kampanji za drugi krug moglo biti puno više iznošenja "prljavog rublja".

"Sinoćnja Škorina poruka bila je poziv na svjetonazorsko okupljanje", naglasila je dodajući da se pokušava formirati blok onih koji strahuju od onoga što dolazi. "Taj strah možda i ima nekih temelja jer je Zagreb 'veliki zalogaj' i 'složena priča'. Tomašević je dobio podršku velikog broja ljudi, išao je široko i bit će uključiv. Ako bude išao korak po korak, mislim da će to već biti dosta", smatra Leinert Novosel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbori u Osijeku i Vukovaru

Osvrnula se i na rezultate lokalnih izbora u Osijeku i Vukovaru. U Osijeku je trijumfirao HDZ-ov Ivan Radić kojeg smatra mladim, perspektivnim političarom. "Mislim da Osječani biraju pravu osobu. Ima još kandidata koji su zanimljivi, ali kao da je došlo vrijeme novih generacija, svježih osoba u politici na području cijele Hrvatske. Mislim da je pozicija Radića komotna, uz župana Anušića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drukčija je situacija u Vukovaru gdje je Ivan Penava postigao respektabilni rezultat, na otklonu od svoje bivše stranke. Očito su građani honorirali konkretan rad na terenu. Lokalni su izbori reakcija na ono što se zbiva u neposrednom okruženju. Građani najbolje znaju koga biraju i zašto", rekla je Leinert Novosel.

"U Splitu još ništa nije riješeno. Strasti su velike. Vidjet ćemo kome će Kerumovi glasači dati potporu, a Kerum je dosad koalirao s HDZ-om. Puljak jako dobro stoji i izgleda da se građanski Split budi", zaključila je te dodala da su se u Splitu po prvi put pojavila izborne liste na kojima su poduzetnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'SDP se nalazi u krizi'

Leinert Novosel također ističe da su lokalni izbori vodstvu SDP-a pokazali ono što se već mjesecima komentira. "Stanje u stranci organizacijski nije dobro i postoje prevelika grupiranja i neprijateljstva. SDP se nalazi u jednoj krizi vezano za sadržaj, što je problem socijaldemokracije i u svijetu", rekla je. Osvrnula se na situaciju u Rijeci, gdje je "SDP stavio sve karte na Rijeku" te istaknula da župan Komadina prvi put nije odnio pobjedu u prvom krugu izbora.

Smatra također da je Joško Klisović u Zagrebu "potrošen na potpuno nepotreban način". "Radi se o kvalitetnoj osobi s razvijenom diplomatskom komunikacijom. Možda on nije osoba kojoj je lako stati pred masu i govoriti o drugim kandidatima. I od strane medija je bio u drugom planu, a nije imao ni atraktivnu kampanju da bi mogao skrenuti pozornost na sebe. Njegov je rezultat, na žalost - realan", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekivanja od drugog kruga

Komentirala je i očekivanja od drugog kruga lokalnih izbora. "Možemo očekivati sličnu izlaznost. Jedan dio birača će biti razočaran, pa možda neće biti motiviran, ali će neki koji u prvom krugu nisu izašli glasati u drugom krugu. Upravo zato što se ide na finalne rezultate i u nekim sredinama će to biti presudno. Stvar je u motiviranosti. U dva tjedna treba motivirati birače. Moja su predviđanja da će redoslijed popularnosti ostati onakav kakav je i u prvom krugu", poručila je Leinert Novosel.

"Dolazi nova energija, ali pitanje je koliko će iskustvo i konkretno znanje i snalaženje u složenim problemima biti potrebni. Postoje profesionalci koji su u sustavu. Model vladanja treba promijeniti, ali je pitanje na koji način to izvesti. Bit će interesnih borbi i to neće biti lak zadatak", zaključila je profesorica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo