Predsjednički kandidat / Škorinih pet minuta podignulo prašinu. Aludira na pobjedu: 'Možda ne bude drugog kruga'

Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Postao je jedna od glavnih političkih tema u Hrvatskoj

6.7.2019.
14:20
Matija Habljak/PIXSELL
VOYO logo

Otkad se službeno kandidirao za predsjednika Republike i u petominutnom videu predstavio svoj program, glazbenik i poduzetnik Miroslav Škoro, koji se prije dvije godine okitio titulom doktora znanosti, postao je jedna od glavnih političkih tema u Hrvatskoj. I jedan od glavnih kandidata za mjesto šefa države. A njegov program u pet točaka izazvao je toliku buru na političkoj sceni da su ga neki prozvali - opasnim. A za Večernji list otkrio je mišljenje o aktivnim dnevnopolitičkim temama. Prokomentirao je i sukob u vladajućoj koaliciji i stajalište HNS-a da će izaći iz Vlade ako Lovro Kuščević ostane ministar.

"Vidljivo je da su lideri nekih političkih partija iskoristili tu situaciju da homogeniziraju svoje stranke i svoje biračko tijelo i da ponovno podijele narod prema tipičnom obrascu ljevice i desnice. Ako bi se takva situacija dogodila kad ja budem predsjednik države, tada bi mogla profunkcionirati jedna od točaka koje sam naveo u svom programu, a to je da predsjednik ima pravo raspisivanja zakonodavnog referenduma. Ovo bi bila zgodna prigoda da se raspiše referendum s prijedlogom zakona o ispitivanju podrijetla imovine i oduzimanju nezakonito stečene imovine.To ću učiniti kad pobijedim na izborima. Neka se najprije istraži moja imovina, a onda imovina svih ostalih političara i dužnosnika. To bi bilo najpoštenije jer ovo što se događa jednostavno - nije dobro. Ne može više po onoj 'Tko je jamio, jamio je'."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkrio je i odakle ideja da se kandidira na predsjedničke izbore

"Fizičari bi rekli da je to momentum, a vjernici da je to prst Božji. Mislim da je to posljedica toga što sam nakon operacije prošle godine dobio bonus u životu, a u medijima priliku da se pojavljujem češće nego što je to uobičajeno, među ostalim i zato što se ove godine proslavlja 30 godina pjesme Ne dirajte mi ravnicu pa se rodila ta ideja. Ne znam gdje i kako. Najprije se na Facebooku pojavio profil 'Škoro, moj predsjednik', potom sam bio u jednoj anketi..."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko je otvorio taj profil kaže da ne zna...  Tvrdi i da nikada prije nije razmišljao o predsjedničkoj kandidaturi, no sve se, tvrdi, posložilo. Tako da je ipak odlučio pokušati osvojiti predsjednički stolac.

"Mnogi su me odgovarali od toga, ali toliko se toga izdogađalo u kratko vrijeme da nisam mogao poput francuske sobarice gurnuti stvari pod tepih ili poput noja zabiti glavu u pijesak. Mnogi kod nas kažu da se ništa ne može učiniti, no ja vjerujem da se može, vjerujem u ovaj narod, u njegov potencijal. Gdje god nas staviš u svijetu, mi smo uspješni, samo smo u svojoj zemlji neuspješni. Očito imamo problema s okvirom u kojem se krećemo i taj okvir treba promijeniti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kampanju za izbore priprema s posebnim timom koji čini široki krug ljudi. 

"Zasad mogu spomenuti svoju sestru Vesnu, zatim Marina Topića, krasnog osječkog fotografa, pa profesora Željka Požegu s osječkoga Ekonomskog fakulteta, te neke kolege, profesore sa Sveučilišta Sjever".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što znači biti “narodni predsjednik”? 

To znači da narod mora imati mogućnost participirati u upravljanju zemljom, i to ne samo jedanput u četiri godine. Ako je narod dovoljno pametan i sposoban da jedanput u četiri godine bira parlament, zašto bi za sve drugo bio nesposoban? Zar će parlament biti željeznički kolodvor kroz koji će Vlada slati zakone poput brzih vlakova? U hrvatskom parlamentu sad je najvažnije da se većina okupi u petak u 12 sati i glasuje. No to nije tako zamišljeno Ustavom, koji u članku 1. kaže da vlast proizlazi iz naroda i da pripada narodu. Znači, mora postojati netko tko će u ime naroda reći: ne može to tako! Predsjednik države ne može biti fotomodel, zato tražim veće ovlasti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

Možete li ipak reći koga smatrate najvećim protivnikom, predsjednicu, Milanovića ili Kolakušića?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Narod će to odlučiti. Možda neće ni biti drugoga kruga".

Samo je Tuđman pobjeđivao u prvome krugu i samo je on imao široke ovlasti. Želite li biti Tuđman 21. stoljeća? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa


"Oni koji tako iščitavaju moj program, ne znaju čitati. Bilo bi jako dobro da se podsjete kakve je ovlasti imao predsjednik Tuđman i da još jedanput poslušaju ono što sam rekao".


Kritičari s lijeva kažu kako niste narodni predsjednik jer ste sve dobili zahvaljujući HDZ-u?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako je glagol 'dobiti' različit od glagola 'zaraditi', to bi značilo da je meni netko dao sve što sam stekao. Podsjećam svoje kritičare da nisam dijete crvene buržoazije nego dijete vrlo skromne žene koja je imala četiri razreda osnovne škole i jednoga poštenog ličioca. Njih dvoje došli su iz Imotske krajine u Slavoniju i teškom mukom odgojili svoje dvoje djece. Nadalje, u svijetu su zabranjeni svi monopoli osim monopola na intelektualno vlasništvo. Meni je Bog dao mogućnost da mogu napisati određene pjesme i da od svog intelektualnog rada mogu kvalitetno živjeti. A kad zaradiš određen novac, tada ga možeš potrošiti na različite načine. Ja sam sklon tome da ga investiram, reinvestiram, da ga oplođujem stvarajući dodanu vrijednost. Volio bih da ti kritičari taksativno nabroje što mi je dano, a što sam zaradio, pa ću im odgovoriti. A što se tiče moga članstva u HDZ-u, bitno je napomenuti da sam na poziv predsjednika Tuđmana bio generalni konzul u Mađarskoj. Moj tim i ja odradili smo otvaranje
 konzulata, mirnu reintegraciju i povratak prognanika u Hrvatsku. Nezadovoljan funkcioniranjem Ministarstva vanjskih poslova i tadašnjeg ministra, vratio sam svoj mandat MVP-u jer se nisam slagao s time da novca ima za pepeljare, vaze, kravate, pršute, sireve, a nema za autobus hrvatskom kazalištu iz Pečuha da dođe u posjet HNK-u u Osijeku. S time se ne slažem ni danas, kao ni s time da hrvatska diplomacija
 bude mjesto za udomljavanje rashodovanih kadrova. Ona mora stvarati kvalitetne odnose sa zemljama primateljicama, razvijati gospodarsku diplomaciju, a prije svega imati izraženu domoljubnu crtu.


Naglasio je Škoro i kako želi promjenu postojećeg parlamentarnog sustava, no u kojem smjeru bi radio promjene, nije precizirao. Istaknuo je kako bi o uvođenju eura, koje slijedi Hrvatskoj, trebao odlučivati narod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako smo u EU ušli referendumom, onda ćemo tako odlučiti i o uvođenju eura. Prije svega moramo se dogovoriti jesu li oni koji nas vode političari ili liječnici i jesmo li mi glasači građani ili pacijenti. Naši se političari ne postavljaju kao oni koji rade u interesu naroda, nego kao vrlo rigorozni liječnici koji smatraju da smo svi mi - pacijenti. Oni znaju što je za nas dobro, a mi smo glupi pa to ne znamo. Mi smo zemlja u tranziciji i ja jesam za monetarni suverenitet jer smatram da se našem gospodarstvu može pomoći daleko više na taj način nego kad se integriramo u prostor u kojem se događaju gospodarski i monetarni procesi o kojima ovisimo, a na njih ne možemo utjecati. Pa zaboga, ni Švedska nije dio monetarne unije".

Što mislite o Tuđmanu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osim što je zaslužan za hrvatsku državu, on je čovjek koji je imao viziju kad je nitko nije imao. Već sam rekao, Tuđman je bio vođa, ostali su poslovođe".

A ako ne uspijete postati predsjednik? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne čeka me nikakva fotelja ni u NATO-u ni u Uniji, radit ću i dalje svoj posao, ali ono što sam htio već sam postigao, razgovaramo na drugoj razini. Kažu, Škoro je samo pjevač, komičar, ovo, ono... Da, ja sam i pjevač, i komičar, i glumac, i pisac, i skladatelj, i inženjer, i ekonomist, i doktor znanosti, ali svojim istupom od pet minuta stvorio sam više frke u političkom prostoru nego što su mnogi koji su za to plaćeni učinili u posljednjih jako puno godina", rekao je za Večernji list

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo