ŠKORINA AFERA 'PARKIRALIŠTE' DOBILA NASTAVAK: / Grad Zagreb diže tužbu i tvrdi da se Kim Ann Škoro protupravno uknjižila na zemljište

Image
Foto: Ivana Žibrat/Google, Patrik Macek/Pixsell

Kim Ann Škoro kupila je zemljište od supruge kuma Miroslava Škore, koje je bilo predmet razmjene s Gradom Zagrebom još 2006.

28.4.2020.
22:02
Ivana Žibrat/Google, Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

Bivši predsjednički kandidat i jedan od favorita za premijera, prema istraživanjima javnog mnijenja, Miroslav Škoro, osim po svom političkom i estradnom angažmanu javnosti je poznat i kao suvlasnik najskupljeg parkirališta u Zagrebu, onog pored KB Merkur, gdje sat parkiranja košta 15 kuna.

Jutarnji list je u posjedu dokumenata kojim je otkriveno kako je Škoro došao do suvlasništva nad zemljištem od 1251 kvadratnog metra u Zajčevoj ulici. Naime, njegova se supruga Kim Ann, upisala kao suvlasnica dviju parcela uz Čulinečku cestu na koje od 2006. godine prava polaže Grad Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona je 14. kolovoza prošle godine za 30 eura po kvadratu kupila polovice dviju parcela ukupne površine 2846 kvadratnih metara od Zlatice Žibrat, supruge Branka Žibrata, kuma i poslovnog partnera Miroslava Škore. Zlatica Žibrat i Kim Ann Škoro uredno su upisale svoje vlasništvo u gruntovnici samo dva mjeseca nakon kupnje.

Image
ŠKORIN PARKING ISPRED BOLNICE ZA 15 KUNA PO SATU JE NAJSKUPLJI: /

'Ovdje je pohlepa nadvladala tu socijalnu osjetljivost'

Image
ŠKORIN PARKING ISPRED BOLNICE ZA 15 KUNA PO SATU JE NAJSKUPLJI: /

'Ovdje je pohlepa nadvladala tu socijalnu osjetljivost'

Trampa zbog produljena ulice

Grad Zagreb je prije 14 godina od Zlatičine pokojne majke, Marice Božić, sklopio ugovor o predaji ukupno šest parcela, među kojima i ovih koje je kupila Škorina supruga, u zamjenu za nekoliko parcela diljem grada. Parcele uz Čulinečku su bile potrebne Gradu kako bi produžio ulicu od Slavonske avenije do pročistača voda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od parcela koja je trebala pripasti Žibratima u zamjenu je i parkiralište u Zajčevoj ulici. Naime, ugovorom kojeg je 19. siječnja 2006. potpisao sam gradonačelnik Milan Bandić, Žibrati su dobili pravo na uknjiženje na parcelu, što su i učinili samo mjesec dana poslije. Kasnije to zemljište kupuje tvrtka Hotel Zrinski, čiji su vlasnici Žibrati, a u vlasničku je strukturu kasnije ušla i Škorina supruga. Ona je, pak, u srpnju prošle godine postala suvlasnica tog zemljišta, nakon što je zajedno s Žibratovom kćeri Ivanom kupila parcelu od Hotela Zrinski, kojeg su kasnije ugasile. Sada parkiralištem upravlja tvrtka MB kvadrat u vlasništvu kumova Miroslava Škore i Branka Žibrata.

Grad se nikad nije upisao na parcele

No, trampom s Gradom Žibrati nisu izgubili parcele na Čulinečkoj. Dapače, ostali su vlasnici i na još tri parcele u gradu kojih su se prema ugovoru s kraja 2005. trebali odreći. Naime, Grad se nikada nije upisao na te parcele.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

" Odlučili smo ostati u vlasništvu tih zemljišta zato što Grad Zagreb nije do kraja ispunio svoje obveze iz tog ugovora o zamjeni zemljišta iz 2006. godine. Nikada ih nisam tužio jer sam se nadao da ćemo se na kraju ipak dogovoriti. Moj odvjetnik im je poslao desetak zahtjeva za zamjenu zemljišta, za novčanu naknadu, obeštećenje, bilo kakav način ispunjavanja ugovornih obveza, ali Grad Zagreb nikada ništa nije napravio. Grad mi je prema tom ugovoru o zamjeni iz 2006. ostao dužan predati u vlasništvo zemljište površine 1191 kvadrata u VI. građevinskom području. Osim toga, zbog produžetka Čulinečke ceste i izgradnje Centralnog pročistača voda Grad mi je ostao dužan u vlasništvo predati još četiri tisuće kvadrata. A obećali su mi dati i dodatnih 3600 kvadrata… Ukupno su mi uzeli 25 tisuća kvadrata zemlje koji zajedno vrijede 2,5 milijuna eura. Za te novce mogao sam napraviti ne jedno, nego četiri parkirališta pored bolnice u Zajčevoj", pojasnio je Branko Žibrat i dodao kako ne zna ništa ni o kakvom sudskom sporu.

Naime, Grad Zagreb se sjetio tužiti Žibrate zbog "protupravne promjene vlasničkopravnih odnosa"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Grad Zagreb je dostavio svu relevantnu dokumentaciju i inicirao pokretanje sudskog postupka radi utvrđivanja prava vlasništva, kako bi temeljem presude Grad upisao svoje pravo vlasništva. Glede upisa prava vlasništva Grada Zagreba na nekretninama koje su bile predmet prednje navedene zamjene, Grad je svoje pravo vlasništva uknjižio na dijelovima navedenih nekretnina koje su ušle u sastav Čulinečke ceste. Za preostale dijelove navedenih nekretnina koje nisu ušle u sastav ceste, Grad pokreće sve potrebne pravne radnje kako bi na istima uknjižio svoje pravo vlasništva, koje je stekao temeljem prednje navedenog Zaključka i Ugovora o zamjeni", poručili su iz Gradskog ureda za upravljanje imovinom.

Tražit će povrat novca

Obitelj Škoro, pak, tvrdi da nije upoznata s time da je Grad pokrenuo sudski postupak, kao niti da je uopće trebao biti upisan na parcele uz Čulinečku cestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"O tome nemamo nikakve spoznaje. Dokumenti temeljem kojih je izvršena kupoprodaja ukazuju na to da je u vlasništvu predmetnog zemljišta gospođa Žibrat. Zemljište je kupljeno temeljem valjanog kupoprodajnog ugovora na koji je nadležna porezna uprava razrezala pripadajući porez na promet nekretnina. Taj porez je uredno plaćen. Da postoji nekakav problem, vjerojatno bi nas na to upozorili u Poreznoj upravi. Budemo li službeno obaviješteni o pokretanju bilo kakvih postupaka temeljem kojih bi ugovor o kupoprodaji postao sporan, tražit ćemo povrat novca i od prodavatelja i od Porezne uprave", zaključio je Miroslav Škoro.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo