ŠKORIN PARKING ISPRED BOLNICE ZA 15 KUNA PO SATU JE NAJSKUPLJI: / 'Ovdje je pohlepa nadvladala tu socijalnu osjetljivost'

Image
Foto: Luka Stanzl/Pixsell

'Ja sam suvlasnik, nisam direktor, ne pravdam se, ali sve cijene, pa tako i tu, određuje tržište. Prema tome, tamo nije cijeli dan vrijednost parkinga 15 kuna.

6.3.2020.
15:14
Luka Stanzl/Pixsell
VOYO logo

Miroslav Škoro u RTL-u Danas u srijedu priznao je da je suvlasnik tvrtke koja preko puta Kliničke bolnice Merkur naplaćuje parking 15 kuna po satu. Bivši predsjednički kandidat i svojevrsni vođa hrvatske desnice u tome ne vidi ništa sporno.

Iako su cijene parkiranja oko drugih bolnica niže, za mnoge bolesnike, osobito one koji dolaze iz udaljenijih krajeva, predstavljaju znatan trošak. Na taj problem odavno upozoravaju u Udruzi pacijenata i predlažu rješenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam suvlasnik, nisam direktor, ne pravdam se, ali sve cijene, pa tako i tu, određuje tržište. Prema tome, tamo nije cijeli dan vrijednost parkinga 15 kuna. To se zove tržište", rekao je Škoro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petnaest kuna naplaćuje se od ranog jutra kada pacijenti najčešće stižu u bolnicu pa sve do 18 sati. Nakon toga cijena parkiranja je pet kuna, dakle triput manja. Duž Zajčeve ulice parking se ne naplaćuje, ali ga je teško pronaći. Građani se slažu da je cijena pretjerana jer nitko tamo ne dolazi iz obijesti i luksuza.

Kilometar i pol dalje, u Kišpatićevoj ulici, gdje je najveća hrvatska bolnica KBC Zagreb, sat parkiranja košta pet kuna. U javnoj garaži, od 7 do 15 sati, u vremenu kada najviše pacijenata dolazi u bolnicu, parkiranje stoji šest kuna po satu. Od 15 sati cijena je tri kune, a cjelodnevno parkiranje košta 30 kuna, donosi RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stvar zakona

Najviše su pogođeni pacijenti koji u zagrebačke bolnice dolaze iz drugih krajeva, kažu u Udruzi pacijenata i traže da se parkiranje oko bolnica za oboljele naplaćuje šest kuna, koliko košta prvi sat parkiranja. Dokaz da je pacijent bio u bolnici je otpusno pismo ili drugi bolnički dokument.

Image
ŠKORO IMA IDEJU KAKO RIJEŠITI MIGRANTSKU KRIZU, A PRIZNAO I DA JE SUVLASNIK PARKINGA PRED BOLNICOM: /

'Ta cijena parkiranja mi nije moralno upitna'

Image
ŠKORO IMA IDEJU KAKO RIJEŠITI MIGRANTSKU KRIZU, A PRIZNAO I DA JE SUVLASNIK PARKINGA PRED BOLNICOM: /

'Ta cijena parkiranja mi nije moralno upitna'

"Ovdje je pohlepa, po meni, nadvladala tu socijalnu osjetljivost. S druge strane, mi ne možemo zamjerati nekome tko se ponaša sukladno zakonu tržišta. Tako da je tu propust isključivo politike i zakonodavca koji nije bolje regulirao tu problematiku", rekao je Marijo Drlje, predsjednik Udruge hrvatskih pacijenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Gradu Zagrebu kažu da smanjenje cijene parkiranja ne bi dovelo do smanjenja gužvi i ne bi pacijentima olakšalo pronalaženje parkirnog mjesta.

"Slijedom navedenog, smatramo da u Gradu Zagrebu kod određenog broja bolnica već postoje uvjeti parkiranja koji su za pacijente i povoljniji od predloženih šest kuna po satu, dok su, primjerice, u KB Rebro navedeni uvjeti identični ili čak blaži od toga", rekli su iz Grada. Napominju i da se parkiranje ne naplaćuje oko većih bolnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je besplatno, često nema dovoljno mjesta pa pacijenti nerijetko moraju na ona koja se plaćaju.

Cijene u drugim gradovima

A koliko se plaća parkiranje ispred bolnica u drugim gradovima?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Rijeci cijena parkiranja po satu iznosi 10 kuna. Prvih 30 minuta se ne naplaćuje. Nedjeljom i blagdanima te u vrijeme posjeta od 16 do 17 sati parkiranje se ne naplaćuje.

U Splitu je parkiranje besplatno u krugu bolnice, a u Dubrovniku se prva tri sata plaćaju pet kuna, a svaki idući sat nakon toga također pet kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Zadru je parkiranje ispred Opće bolnice besplatno, a ispred poliklinike iste bolnice prva dva sata su besplatna, a svaki idući stoji tri kune.

U Osijeku sat parkiranja ispred bolnice košta četiri kune.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo