i ponude jakog mandatara / Skoko: 'HDZ bi bio u dobroj poziciji da iz Vlade zajedno istupe Karamarko, Petrov i Orešković'

Božo Skoko rekao je za RTL Danas kako bi zadovoljavajući ishod za HDZ i Karamarka bio da iz Vlade iziđu i premijer i potpredsjednici

8.6.2016.
19:08
VOYO logo

Politički analitičar Božo Skoko kazao je za RTL Danas kako smatra da su se u HDZ-u i Mostu 'malo zbrojili' pa kao rezultat toga jesu pomirljivije riječi Tomislava Karamarka. Dodao je kako bi dobar ishod i za HDZ i za Karamarka bio da iz Vlade iziđu i premijer i potpredsjednici, te da HDZ zatim ponudi osobu jakog imena i kredibiliteta za mandatara nove vlade. 

Image
'hdz treba dati novog mandatara' /

Karamarko okrenuo ploču: 'Najbolje bi bilo da Orešković, Petrov i ja napustimo Vladu'

Image
'hdz treba dati novog mandatara' /

Karamarko okrenuo ploču: 'Najbolje bi bilo da Orešković, Petrov i ja napustimo Vladu'

"Čini se kako smo korak bliže raspletu. Naime, proteklih dana su pale teške riječi i bilo je mnogo emocija. Politički akteri su se malo zbrojili i vidjeli kakve bi to posljedice imalo. Ukoliko bi došlo do razvrgavanja koalicije između HDZ-a i Mosta, otvara se puno neizvjesnosti. HDZ bi čak mogao prikupiti 76 ruku za rušenje Oreškovića, ali pitanje je što onda. Ako nije funkcionirala koalicija s Mostom, kako će tek funkcionirati nova koalicija prilikom donošenja odluka ako u novoj vladi bude pet ili šest partnera

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karamarko je svjestan i jačanja oporbe u vlastitim redovima i napravio je korak unatrag, odnosno korak bliže raspletu situacije. Ako bi on napustio Vladu zajedno s Petrovim i Oreškovićem, to bi bila dobra izlazna situacija i za HDZ i Karamarka. Međutim, vidjet ćemo kako će na to reagirati i članovi koalicije, a i Orešković budući da on dobiva sve više potpore. Na koncu, podržali su ga i HDZ-ovi europarlamentarci. To je sigurno iznenadilo mnoge u HDZ-u.

"Teško je to reći. U svakom slučaju moramo znati da se HDZ ne osjeća komodno još od izbora jer ne kontroliraju ni MUP, ni pravosuđe, a sada se i SOA otela kontroli. S druge stane, premijer je nespretno odjurio u SOA-u i nije nam obrazložio što je tamo saznao. Osim toga, otišao je Orešković u SOA-u, a nije šef SOA-e došao u Vladu. Karamarko zadužen za sigurnosni sektor nema potporu Mosta"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ponavljam, očito su i jedni i drugi zbrojili moguće scenarije. Na izboru bi mogli stradati i Most i HDZ, a ni SDP ne bi dobio mnogo više nego što su očekivali", komentirao je potencijalni ishod parlamentarnih izbora. 

"Treba imati u vidu da i Karamarko, a i Orešković i Petrov, traže častan uzmak. S jedne strane da sačuvaju svoj autoritet i poziciju. S druge strane, treba zadovoljiti i one pristaše u stranci, ali i oponente. Pitanje je što će biti s Oreškovićem? Navodno Karamarko priprema mandatara koji bi odgovarao svim stranama. Ako bi to bilo neko jako ime koje uživa simpatije u juavnosti, možda bi to mogao biti dodatni HDZ-ov adut u raspleti ove situacije", istaknuo je i dodao kako bi to trebalo biti neko novo ime koje bi otklonilo pažnju s Karamarka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo