IMA LI KRAJA? / Stan u Zagrebu i do 750 eura! Agent za nekretnine: 'Cijene će stagnirati, pa potencijalno rasti'

Zašto si samci teško mogu priuštiti stan i hoće li se trend rasta cijena nastaviti, s agentom nekretnina razgovarala je Katarina Brečić

4.3.2024.
19:08
VOYO logo

Seks i grad na hrvatski hrvatski način i kakve to veze ima s najmom nekretnina? Ugledni magazin The Economist izračunao je Carrie Bradshaw Index, koji je dobio ime po glavnoj junakinji serije. Riječ je o odnosu plaće i cijene najma koju plaća samac u 35 europskih metropola.

Zagreb se na toj listi našao na neprestižnom 4. mjestu! I to zato jer je prosječna plaća manja od 1400 eura, dok je cijena najma stana s jednom spavaćom sobom 530 eura. The Economist računa da je svakom samcu nužno da mu ostane 70 posto dohotka nakon što plati stanarinu, stoga Bradshaw indeks pokazuje da Zagrepčanima najam nije priuštiv. Lošiji od Zagreba su Budimpešta, Prag i Lisabon, dok si stanovanje lakše mogu priuštiti u brojnim europskim metropolama poput Berlina, Osla, Beča, pa i Bruxellesa. Zašto si samci teško mogu priuštiti stan i hoće li se trend rasta cijena nastaviti, otkrio nam je agent za nekretnine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NEBESKI VISOKE CIFRE /

Ovih 45 kvadrata stana iz 1980. košta 750 eura mjesečno. Stručnjak: 'Ne očekujem pad cijena'

Image
NEBESKI VISOKE CIFRE /

Ovih 45 kvadrata stana iz 1980. košta 750 eura mjesečno. Stručnjak: 'Ne očekujem pad cijena'

Antonio Štedul, agent za nekretnine kazao je da kada uzmemo faktore tog indeksa moglo bi se reći da stojimo dosta nepovoljno.

Reporterka RTL-a se javila iz stana na Trešnjevci, dvosobnog, koji ima jednu spavaću sobu, dnevni boravak, a na pitanje koliko košta jedan takav stan, Štedul kaže. "Sada smo na Trešnjevci i s obzirom na mikrolokaciju, raspored, uređenost ovaj stan bi na tržištu mogao dostići 600 eura najamnine mjesečno unutar dva do tri tjedna".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jesu li manje cijene u drugim dijelovima Zagreba?

"Sve je tu negdje, a sve varira oko te cijene po kvadratnom metru. Od 550 pa čak i do 700, 750 se može popeti mjesečna najamnina dvosobnog stana u Zagrebu", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jesu li drastično rasle cijene ako pogledamo unatrag, godinu, dvije?

"U zadnjih dvije godine došlo je do povećanja od 15 pa čak do 20 posto", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko će ljudi ovaj stan pogledati?

"Bilo bi potrebno tri do pet gledanja da se stan iznajmi, što je prilično brzo", kazao je Štedul.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što utječe na cijenu?

"Ako govorimo za područje Zagreba najveći faktor koji nam utječe na cijenu najma je manjak takvog tipa stana na tržištu, velike potražnje i to od strane strane radne snage za takav tip stana. Tu je uzlazni turizam u Zagrebu gdje imamo stvarno povećan broj dnevnih najmova koji dirigiraju i samu cijenu dugoročnog najma", kazao je agent za nekretnine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A hoće li rasti cijene? "Teško je prognozirati. Ako ćemo imati financijske i socioekonomske uvjete ovakve što se tiče građana u Zagrebu, ja bih rekao da će cijene za sada stagnirati, pa potencijalno rasti", zaključio je.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo