SKANDALOZNA NASLOVNICA ISTARSKIH NOVINA: / Afirmirali jedan od glavnih mitova fašizma: 'Mussolini je to odlično napravio...'

Image
Foto: Profimedia/Glas Istre
21.12.2020.
11:42
Profimedia/Glas Istre
VOYO logo

Jučerašnja naslovnica Glasa Istre donosi priču o potopu u dolini Mirne. Na samoj naslovnici citiraju, kako navode, ogorčene mještane:

"U doba Mussolinija sustav odvodnje se održavao, za vrijeme Tita nešto manje, a sada ništa". Tako je talijanski diktator 75 godina nakon što je strijeljan postao uzor istarskih novinama, kada je riječ o sustavu odvodnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixsell

U tekstu se navodi kako je novinarka doznala da je "mrežna struktura sabirnih i odvodnih kanala izgrađena u doba Italije, točnije Mussolinija. Odlično je projektirana, ali je nakon toga sve ostalo netaknuto, a sada i zapušteno".

'Za vrijeme Mussolinija se o tome strogo vodilo računa'

U tekstu koji je, podsjećamo, Glas Istre stavio na naslovnu stranicu svojeg tiskanog izdanja zaključuje se kako "Svi uglas konstatiraju da od 1964. nije bilo plavljenja tih razmjera i da su kanali neodržavani, dok se u doba Mussolinija o tome strogo vodilo računa".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slučajno ili ne, jučerašnja naslovnica Glasa Istre tako reafirmira jedan od najpoznatijih mitova na kojima počiva fašizam, sadržan u maksimi "Za vrijeme Mussolinija barem su vlakovi dolazili na vrijeme".

Prema ovom narativu, talijanski je diktator uveo reda u ekonomiju i omogućio neki osnovni red i poredak - to da barem vlakovi dolaze na vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Talijanska je željeznica nakon Prvog svjetskog rata bila u lošem stanju i tada kreće proces ponovne izgradnje, za koji je Mussolini preuzeo zasluge. Bio je to dio Mussolinijeve "meke moći" kojom je želio impresionirati svijet i velikim ulaganjima u infrastrukturalne projekte pokazati uspješnost svoje vladavine i moć.

Predsjednik Vlade fašističke Italije Mussolini bio je ključan Hitlerov saveznik. Talijanski partizani uhvatili su ga pri pokušaju bijega u Švicarsku sa svojom ljubavnicom Clarom Petacci. Strijeljan je, a njegovo tijelo je dan kasnije naglavačke obješeno u Milanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo