SKANDAL U MINISTARSTVU VANJSKIH POSLOVA: / Na ugledna veleposlanička mjesta spremaju se ljudi koje DORH istražuje za teške prijevare

Image
Foto: CROPIX/MVEP

Suprug glavne tajnice MVEP-a, Lorete Bertoša-Kušen, Damir Kušen,

20.7.2018.
9:40
CROPIX/MVEP
VOYO logo

Ovih se dana neslužbeno zavrtjela informacija o imenovanju novih veleposlanika Republike Hrvatske. Joško Paro će biti novi veleposlanik u Belgiji, savjetnik predsjednice za vanjsku i europsku politiku, Dario Mihelin, odlazi u Kinu, Hrvoje Cvitanović odlazi u Tursku, a kao veleposlanik novootvorenog, ali zapravo vrlo značajnog veleposlanstva, onog u Južnoj Koreji, spominje se Damir Kušen.

Informacije su neslužbene, ali za pretpostaviti je da su puštene iz kruga MVP-a i Ureda predsjednice, možda kao testiranje, ili je već sve gotovo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostaje, međutim, u sjeni da su dvojica kandidata za dva jaka veleposlanička mjesta bila u posljednjih nekoliko mjeseci spominjana u trenucima kada se govorilo o "velikoj aferi u Ministarstvu vanjskih poslova". Krajem svibnja ove godine zastupnik Mosta, Nikola Grmoja, u Saboru je održao dramatičan govor u kojem je upozorio da je upoznat s informacijom da je još u veljači predsjedniku Sabora stigao podnesak "hrvatskog profesionalnog diplomata" - potkrijepljen dokumentima – u kojem se tvrdi da je "više diplomata iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova sudjelovalo u organiziranim prijevarama na štetu državnog proračuna".

U predstavci koja je dostavljena predsjedniku Sabora upozoreno je da je još u nalazu Državne revizije za 2016. utvrđeno da je Joško Paro, tada veleposlanik RH u Washingtonu, "više puta oštetio Državni proračun RH, mjesečno protupravno isplaćujući 8200 dolara lokalno angažiranoj osobi u Veleposlanstvu RH u Washingtonu". Unatoč nalazu Državne revizije Joško Paro je potom neometano nastavio svoju diplomatsku karijeru, postavljen je za načelnika Diplomatske akademije u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Joško Paro

Druga osoba na koju je upozoreno u predstavci jest aktualna glavna tajnica u Ministarstvu, Loreta Bertoša-Kušen, supruga Damira Kušena, koji bi, kako je upravo najavljeno, trebao preuzeti veleposlanstvo u Južnoj Koreji.

Uz predstavku su, naime, bili priloženi dokumenti koji pokazuju da je gospođa Bertoša-Kušen godinama primala plaću u Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Sydneyu iako je bila u stvarnosti raspoređena u Veleposlanstvu RH u Canberri, zajedno s mužem, Damirom Kušenom, koji je bio veleposlanik. U publikacijima i glasilima iseljenih Hrvata, ali i na službenim stranicama veleposlanstva tako se istodobno mogu naći podaci o supruzi veleposlanika ali i o "hrvatskoj konzulici" Loreti Bertoša-Kušen. Primjerice, mogu se naći upute za iseljenike gdje i kako se mogu susresti s konzulicom u siječnju i veljači 2016. tijekom njezine turneje po novozelandskoj obali. Naravno, netko je trebao i potpisivati putne naloge za ta putovanja. To je bio veleposlanik, u ovom slučaju suprug, Damir Kušen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: MVEP

Veleposlanik Kušen i njegova supruga (u sredini i desno)

Čudni bračno-diplomatski odnosi

Cijela ta situacija bila je duboko protuzakonita. Prema Pravilniku Ministarstva, zabranjeno je raspoređivati članove uže obitelji veleposlanika u veleposlanstva u kojima ti isti veleposlanici upravljaju. Proces je međutim trajao i trajao. I nitko nije poduzeo ništa. Australska epizoda članova obitelji Bertoša-Kušen, koji su bili u neobičnom konzularno-veleposlaničko-bračnom odnosu, započela je i trajala dok je Ministarstvo vanjskih poslova vodila ministrica Vesna Pusić, a potom i u vrijeme ministra Mire Kovača. U trenutku kada ministarstvo preuzima Davor Ivo Stier, gospođa Loreta Bertoša-Kušen, koja je malo bila konzulica, a malo supruga veleposlanika, biva unaprijeđena: dolazi na mjesto glavne tajnice u Ministarstvu vanjskih poslova, a na tom je radnom mjestu i dan danas, u vrijeme ministrice Marije Pejčinović-Burić.

No, nije se radilo o nekim skrovitim aktivnostima koje su tek sada otkrivene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O sumnjama u nepravilnosti i protuzakonitom postupanju obaviještena je još prošle godine ministrica Pejčinović-Burić, a u veljači ove godine i premijer Andrej Plenković. U Sabor je upućena i predstavka o kojoj je govorio Mostov Nikola Gromoja, a potom su informacije o sumnjivim potezima, nalazu revizije itd. objavili i mnogi mediji.

Ni to nije sve. Još od prošle godine DORH se bavi prijavom protiv Lorete Bertoša-Kušen, a u Saboru je također rečeno da osoba koja je podnijela prijavu nije niti dobila odgovor od DORH-a u zakonskom roku od šest mjeseci. Predsjednik Sabora, Gordan Jandroković sa saborske govornice se pak obrecnuo na zastupnika Grmoju riječima da "će o tome donijeti odluku DORH", da je on upoznat s time, ali da je "takvih slučajeva jako puno i vrlo često završavaju na način da se to odbije". Dakle, predsjednik Sabora je već unaprijed zaključio da će ovaj slučaj isto, vrlo izgledno, biti odbijen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovih dana je stigla i prijava Povjerenstvu za sukob interesa protiv ministrice Pejčinović-Burić radi kršenja zakonske obveze pokretanja postupka radi teške povrede službene dužnosti s obilježjima korupcije protiv gospođe Lorete Bertoše-Kušen, glavne tajnice MVEP-a, unatoč informacijama dostupnim na internetu koje ukazuju da je u dvostrukom svojstvu u Veleposlanstvu RH u Canberri primala plaće i nadoknade i nadoknade iz Državnog proračuna RH u vrijeme dok joj je muž bio veleposlanik u tom veleposlanstvu.

Naravno, pitali smo i ministricu vanjskih poslova kako je moguće da nitko nije toliko dugo raspetljao slučaj Bertoša-Kušen. Pitanja su bila vrlo konkretna. Primjerice, zašto na stranicama MVEP-a nema životopisa glavne tajnice, ali i je li ministrica ispoštovala zakonsku obvezu da utvrdi što se to zbivalo u Canberri i je li itko odgovarao za počinjeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Marija Pejčinović Burić

Reakcija iz MVEP-a

No, stigao je vrlo nekonkretan odgovor:

"Navodi koje citirate odnose se na razdoblje od 2014. do 2016. godine. U tom vremenu gospođa Loreta Bertoša-Kušen, a prije nego što je preuzela poslove glavne tajnice u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova (MVEP), obavljala je konzularne poslove u Australiji. Ministrica vanjskih i europskih poslova upoznata je s predstavkom, odnosno prijavom koja je na nadležnom postupanju DORH-a. Odmah po zaprimanju predstavke, ministrica je, sukladno svojim ovlastima, naložila obavljanje unutarnjeg nadzora. Budući je u tom periodu i DORH zatražio podatke, rezultati unutarnjeg nadzora, kao i svi drugi relevantni dokumenti, dostavljeni su na postupanje DORH-u. Isto tako, ministarstvo je odgovorilo i na službeni upit Hrvatskog sabora - Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe strategije suzbijanja korupcije. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ne komentira postupke koji se vode pred nadležnim državnim odvjetništvom.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukratko, ministrica Pejčinović-Burić se vadi na DORH. I u slučaju Bertoša-Kušen, ali i u slučaju Paro:

"Državni ured za reviziju, u svom izvješću za 2016. godinu, utvrdio je nepravilnosti vezane uz lokalno angažirane osobe u Veleposlanstvu RH u Washingtonu. MVEP kako je i navedeno u Izvješću, je prihvatilo nalaz Državnog ureda za reviziju i, sukladno naputku, poduzelo dodatne mjere u cilju smanjenja rizika vezanog uz postupanje u skladu s odredbama Zakona o proračunu, Pravilnika o proračunskom računovodstvu i Računskom planu i naloga iz Izvješća o obavljenoj reviziji. Budući je Državni ured za reviziju, za 2016. godinu, izrazio uvjetno mišljenje, to Izvješće je po službenoj dužnosti dostavljeno na nadležno postupanje DORH-u, a MVEP je, na zahtjev DORH-a dostavilo svu traženu dokumentaciju. Kao i u gornjem slučaju, Ministarstvo ne može komentirati postupke koji su na nadležnom postupanju DORH-a.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A što radi DORH? Ni traga niti glasa o mogućem postupanju. Dotle pak osobe za koje je skupljeno mnogo dokaza da su protuzakonito postupale i dalje grade diplomatske karijere. S obzirom na to da su i slučaj Bertoša-Kušen i slučaj Paro ostali bez ikakvog ozbiljnog postupanja i sankcioniranja može se samo zaključiti da su oni u mreži nedodirljivih vrlo visoko pozicionirani.

Istovremeno, ministrica Pejčinović-Burić održala je u Strasbourgu nadahnut govor kako će Hrvatskoj tijekom predsjedanja Vijećem Europe prioritet biti borba protiv korupcije. Kao i obično, hrvatska vlast ima veliki problem u razilaženju između teorije i prakse.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo