pokrenuta istraga / Skandal koji bi mogao ugasiti Udrugu slijepih: Predsjednik tajnici isplaćivao ilegalne honorare

Image
Foto: Thinkstock/Ilustracija/Arhiva

Zbog ovog slučaja Hrvatski savez slijepih je podnio kaznene prijave DORH-u protiv predsjednika Udruge

21.9.2018.
9:57
Thinkstock/Ilustracija/Arhiva
VOYO logo

Udruga slijepih Zadarske županije je pod policijskom istragom zbog sumnje da je tajnici udruge Gordani Čizmin novac isplaćivan putem fiktivnih studentskih ugovora preko kojih je ona s računa Udruge dobivala novac za tzv. minuli rad, što je odobrio predsjednik Slobodan Vladović.

Kako piše Slobodna Dalmacija, ovaj slučaj je izašao na vidjelo kada je sumnjivo poslovanje Udruge slijepih Zadarske županije počela istraživati njihova krovna organizacija: Hrvatski savez slijepih, sa sjedištem u Zagrebu koja je angažirala revizora da pročešlja poslovanje udruge u protekle četiri godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog ovog slučaja Hrvatski savez slijepih je podnio kaznene prijave DORH-u protiv Slobodana Vladovića, i to za zloupotrebu položaja i ovlasti.

Održavanje izvanredne sjednicu

Vladović je također uputio pozive članstvu da 26. rujna dođu u Gradsku knjižnicu, gdje će biti održana izvanredna sjednica na kojoj se namjerava razriješiti Skupština Udruge slijepih Zadarske županije i imenovati nove članove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski savez slijepih je, doznavši za ovaj potez, povukao svoj: obznanjeno je što se u zadarskoj Udruzi događa, te se članovi također pozivaju na ovu Skupštinu, no da bi sačuvali Udrugu.

"Ne dopustite da Udruga jedina u Hrvatskoj propusti svoje prilike i da bude isključena iz Hrvatskog saveza slijepih zbog Slobodana Vladovića ili Sandija Špalete. U protivnom, bez odgode, Hrvatski savez slijepih će pokrenuti postupak stegovne odgovornosti, što bi moglo rezultirati isključivanjem Udruge iz članstva Hrvatskog saveza slijepih", stoji u dopisu Hrvatskog saveza slijepih, koji potpisuje predsjednik Vojin Perić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Onemogućen uvid u poslovanje Udruge

U tom dopisu se također ističe da je Špaleta, inače videći pratitelj slijepih osoba, pod nadzorom inspekcije "zbog brojnih propusta i nepravilnosti", te postoji mogućnost da članovi zadarske Udruge slijepih, odlukom nadležnog ministarstva, ostanu i bez videćeg pratitelja.

Prema navodima Hrvatskog saveza slijepih, krovnoj je udruzi onemogućen uvid u poslovanje Udruge u Zadru, izbrisani su kontakti i podaci, nezakonito su isplaćivani honorari članovima Izvršnog odbora (prošle godine 23 tisuće kuna, pretprošle 76 tisuća...) unatoč činjenici da je Udruga poslovala s gubitkom, tajnici Čizmin je preko lažnih studentskih ugovora isplaćivan novac, a još je "mnogo primjera nezakonitog postupanja", piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo