'Ovo nije bila utrka s preponama, već kroz minsko polje'

Zoran Milanović je počeo sjednicu Vlade bez ikakvog uvodnog govora, što je za njega krajnje neuobičajeno. Odmah se krenulo s dnevnim redom koji ima rekordnih 46 točaka.

29.11.2012.
10:26
VOYO logo

Podsjetimo, danas štrajkaju prosvjetari, znanstvenici i medicinske sestre. Sve o tome pročitajte specijal-201011220227004-Štrajk u školama.

Tijekom sjednice razmotrio se niz izmjena zakona - od onoga o sudovima, probaciji, Državnom sudbenom vijeću, dadiljama, trošarinama, porezu na luksuz i slično.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Riječ je o zakonu koji regulira područje koje dosad nije regulirano", kazala je Milanka Opačić, potpredsjednica Vlade o Zakonu o dadiljama.

Najavila je da će ubuduće dadilje moći registrirati svoj obrt pri Hrvatskoj obrtničkoj komori i na taj način izaći iz sive zone, što će im omogućiti zaposlenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tako će i pojedine jedinice lokalne samouprave moći riješiti predškolski odnos", rekla je Opačić dodajući da to ne treba miješati s institucionalnim predškolskim obrazovanjem.

Rezanje troškova i rokova u pravosuđu

Izmjenama Zakona o parničnom postupku skraćuje se niz rokova u postupcima na općim i trgovačkim sudovima, najavio je ministar pravosuđa Orsat Miljenić, a ove promjene bi trebale doprinijeti štednji, ne samo novca nego i vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Onaj tko tuži mora priložiti sve činjenice i dokaze na početku. Rok za odgovor se produljuje, ali onda nakon toga nema dokaza. Ako se nešto otkrije, iznimno, može se prihvatiti", najavio je Miljenić.

Glavna rasprava bi se trebala održati u kontinuitetu, po mogućnosti na jednom ročištu, uz iznimke poput nepojavljivanja svjedoka. Međutim i tu će postojati granica, najavio je, a "sudac postaje gospodar parnice i troška". Uvodi se elektronička dostavu za trgovačka društva, odvjetnike i javne bilježnike, jer "pretpostavit ćemo da stranke moraju postupati suvremeno, putem maila", kazao je Miljenić. Naveo je podatak da se godišnje 60 milijuna kuna na poštanske usluge u pravosuđu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Produljuje se rok za objavu presude na maksimalnih 45 dana nakon završnog ročišta, ali će odmah ići i pisana presuda te će početi rok za žalbu, što također skraćuje postupak. Ako se rok ne ispoštuje, Državno sudbeno vijeće će odlučuje o stegovnoj odgovornosti suca.

Viši sud će ubuduće moći samo jednom ukinuti presudu i samo jednom vratiti odlučivanje na niže sudove. Nakon toga će viši sud birati dokaze i donositi odluke o tome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sporovima male vrijednosti neće više suditi tročlano vijeće, već jedan sudac, a stranke će se stalno poticati na mirenje.

Premijer Milanović je kazao kako "ovo nije revolucija već reforma" te kako je to jedna od deset stvari koje Hrvatska još treba odraditi za vrijeme monitoringa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo nije bila utrka s preponama, već kroz minsko polje", osvrnuo se na pravosuđe Milanović.

Predsjednik suda će provjeravati zašto sporovi traju dugo

Miljenić je najavio promjene i u postupcima tužbi zbog povrede prava na pravično suđenje, odnosno na suđenje u razumnom roku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Građanin će se obratiti predsjedniku suda i on će morati otići sucu", kazao je. Predsjednik suda će utvrditi u čemu je problem i odrediti rok.

Uvodi se i obveza neposrednog nadzora višeg suda nad nižim te se bolje definira pravosudnu inspekciju. Sudski vještaci će moći djelovati na više sudova, diljem države, a ne samo na jednom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukinut je posebni porez na luksuzne proizvode poput krzna, kožu reptila, zlata i srebra s objašnjenjem da su prihodi od tog poreza toliko niski da će ulaskom Hrvatske u EU postati gubitak. Naime, kupci će odlaziti u inozemstvo pa će se prihodi od PDV-a toliko smanjiti da država neće imati koristi.

"Želimo otkloniti nepravde prema sektorima koji su trpjeli negativne rezultate", pojasnio je Linić. Prihodi od luksuza za državu su, kaže, bili simbolični.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skoro 600 milijuna za otpuštanje

Vlada je odobrila zaduženja Hrvatskih željeznica koja dosežu milijardu i 180 milijuna kuna. HŽ Cargo će oko 350 milijuna iskoristiti za otpuštanje, tj. zbrinjavanje viška nezaposlenih, dok će HŽ Putnički prijevoz u istu svrhu potrošiti kredit vrijedan oko 220 milijuna kuna. U oba slučaja kredit daje Zagrebačka banka po kamatnoj stopi nešto većoj od 5 posto.

Ista banka Cargu daje i kredit od 450 milijuna kuna za modernizaciju infrastrukture, a OTP HŽ Infrastrukturi 170 milijuna kuna daje za obrtna sredstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanka Opačić predstavila je i standardizirani protokol za postupanje prema žrtvama seksualnog nasilja, koji će se odnositi na državne i javne službe - pravosuđe, policiju, socijalnu skrb, zdravstvo i obrazovanje.

Oni koji bi trebali štititi žrtvu, često iznose detalje silovanja, istakla je te navela kako je na Liječničkoj komori da vodi računa da se detalji ni pod kojim okolnostima ne iznose u javnost. Sličan je apel uputila i medijima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Milanović zgrozio se nad izvještavanjem o nedavnom slučaju silovanje u Splitu.

"Bio je to grozan slučaj brutalnog zadiranja u intimu i dramu mlade žene, djevojke… Ne znam koga se tiču ti detalji, a očito je da su informacije odali zdravstveni djelatnici", spočitao im je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je raspisala i izbore za gradonačelnika Drniša, budući da je Ante Dželalija, izabran na prošlim izborima, preminuo početkom listopada ove godine.

Poskupljuju cigarete, a pogotovo duhan!

Ministar financija Slavko Linić je predstavio Uredbu o visini trošarine na cigarete i sitno rezani duhan, koja će dodatno poskupjeti cigarete, a pogotovo duhan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, trošarina na sitno rezani duhan podiže se s 234 kuna na čak 325 kuna po kilogramu, dok će minimalna trošarina na cigarete iznositi 486 kuna na tisuću komada cigareta.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo