SJEĆATE SE RIJEČKE HDZ-OVKE KOJA JE SPOMINJALA 'SRBE I VRBE'? / Izbacili se je iz stranke, ali na njenu stranu mogao bi stati jedan poznati član HDZ-a

Image

Prije otprilike mjesec i pol dana Milinović je na konferenciji za novinare, poslije podnošenja svoje ostavke na mjesto predsjednice Odbora Gradskog vijeća za nacionalne manjine,

8.12.2019.
12:48
VOYO logo

Ivona Milinović, riječka gradska vijećnica, više nije u HDZ-u jer ju je Časni sud primorsko-goranskog HDZ-a jednoglasno izbacio iz stranke, javlja Novi list. Podsjetimo, sve je počelo u rujnu šovinističkom izjavom Ivone Milinović u emisiji "Podcast Velebit" kada su ona i voditelj Marko Jurić komentirali situaciju u gradu koji teče te se dotaknuli Torcidine pjesme. Stihovi pjesme glase: "Šugava Rijeko, smrdljivi grade pobit ću pola tvoje Armade. Šugava Rijeko puna si Srba, ne brini Rijeko ima još vrba". Milinović nije htjela ostati dužna navijačkoj skupini iz Dalmacije, a njen odgovor je bio i više nego skandalozan.

"Nemam ništa protiv navijačkog folklora, ali Torcida ovime nanosi političku štetu. Stvarno je neprimjereno pjevati takve pjesme i davati argument Pupovcu da sutra plače, evo Hrvati su fašisti. Ako ćemo baš bit bezobrazni, ljudi trebaju znat da u Rijeci postoji 6,5 posto Srba. Nama ne trebaju nikakve vrbe. Možda po nekim selima u Dalmaciji gdje ih ima 30, 40 posto", rekla je tada Milinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječki HDZ ostao je šokiran izjavom svoje gradske vijećnice, vjerojatno još više jer godinama pokušavaju učiniti sve kako bi sa sebe maknuli stigmu radikalno desne stranke. Kako piše Novi list, upravo takav politički kontekst u Rijeci i u Primorsko-goranskoj županiji ne prolazi.

Image
SKANDALOZAN ISTUP RIJEČKE VIJEĆNICE (HDZ): /

'Rijeci ne trebaju vrbe, mi imamo 6 posto Srba. Možda trebaju po nekim selima gdje ih je 40 posto'

Image
SKANDALOZAN ISTUP RIJEČKE VIJEĆNICE (HDZ): /

'Rijeci ne trebaju vrbe, mi imamo 6 posto Srba. Možda trebaju po nekim selima gdje ih je 40 posto'

Mislila je da neće dobiti stegovnu mjeru

Novinari Novog lista nazvali su Ivonu Milinović kako bi komentirala svoj slučaj i isključenje iz stranke, a njezin odgovor bio je da nije dobila nikakvu službenu obavijest i da ne želi ništa u ovom trenutku komentirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

24.07.2019., Rijeka - Nastavljena sjednica Gradskog vijeca. Vijecnica HDZ-a Ivona Milinovic Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Prije otprilike mjesec i pol dana Milinović je na konferenciji za novinare, poslije podnošenja svoje ostavke na mjesto predsjednice Odbora Gradskog vijeća za nacionalne manjine, izjavila da za nju ne bi trebalo biti nikakvih stegovnih mjera. Kako je rekla, njezine izjave su izvučene iz konteksta te je smatrala da neće dobiti stegovnu mjeru jer je krenula predizborna kampanja za predsjedničke izbore te da uskoro slijede unutarstranački izbori. Tada je još jednom naglasila da se ispričava svima koje je svojom izjavom povrijedila.

Riječki HDZ vjeruje da će iza Milinović stati Davor Ivo Stier

Riječki HDZ uvjeren je da je samopouzdanje Ivone Milinović bilo rezultat krive procjene i da će iza nje stati potencijalni kandidat za šefa HDZ-a Davor Ivo Stier. Naime, Milinović je sa Stierom u dobrim odnosima još iz vremena kada je radila u njegovom kabinetu u Europskom parlamentu. Lucijan Vukelić, predsjednik HDZ-a u Rijeci kaže da mu je žao kada se izbacuje bilo koji član HDZ-a, ali da je odluka Časnog suda u slučaju Milinović logičan epilog nečijih postupaka koji su za svaku osudu. Komentirao je da su oni kao Predsjedništvo riječkog HDZ-a rekli svoje te tražili očitovanje Županijskog časnog suda. Odluku nije htio previše komentirati, no rekao je da je bila jednoglasna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

02.02.2016., Zagreb - Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku organizirao je u Saboru zajednicki sastanak s predstavnicima Udruge hrvatskih pacijenata. Lucijan Vukelic. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

"Vijećnički mandat pripada osobi, a ne stranci. Zbog toga je odluka na Ivoni Milinović. Podsjetio bih samo da je svojevremeno naš županijski politički tajnik Dinko Beaković vratio mandat gradskoga vijećnika PGS-u nakon što se učlanio u HDZ. Dakle, riječ je o moralu i osobnoj odluci pa ne bih prejudicirao što će Ivona Milinović napraviti jer je to isključuvo njezina odluka", odgovorio je Vukelić Novom listu u vezi pitanja što će se dogoditi ako Milinović ne vrati mandat.

Moguće je da će Milinović vijećnički mandat zadržati i postati nezavisna vijećnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'SRAMOTAN GOVOR MRŽNJE:' Odbor riječkog Gradskog vijeća pokrenuo proceduru razrješenja Ivone Milinović

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo