GRAD PO MJERI ČOVJEKA / Sjećate se kako je Bandić 'kosio' travu? U Beču na održavanju rade posebne stručnjakinje

Image
Foto: RTL/Tomislav Miletic/PIXSELL/PID/Christian Fürthner

Posljedice klimatskih promjena sve su evidentnije i na Dunavskom otoku

15.5.2020.
15:25
RTL/Tomislav Miletic/PIXSELL/PID/Christian Fürthner
VOYO logo

Nakon pauze u zimskim mjesecima, koje je provelo u staji, stado ovaca nedavno je ponovo angažirano za održavanje travnatih površina na sjevernom dijelu popularne bečke rekreacijske zone ‒ Dunavskog otoka (Donauinsel).

Image
'GRAD PO MJERI ČOVJEKA' /

Dva lica dvije europske metropole: Što bi Zagreb, kada bi htio, mogao naučiti od Pariza?

Image
'GRAD PO MJERI ČOVJEKA' /

Dva lica dvije europske metropole: Što bi Zagreb, kada bi htio, mogao naučiti od Pariza?

U sklopu pilot-projekta Grada Beča u ove su svrhe prethodne godine u austrijskoj metropoli prvi put korištene ovce umjesto kosilica. Pritom su od svibnja do listopada 2019. godine, odnosno za nešto manje od šest mjeseci, ''pokosile'' površinu od oko 73.000 kvadratnih metara ili 7,3 hektara. No, tada je ovo stado brojilo oko 50 ovaca, dok ih je ove godine čak 70, piše Ekovjesnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, posljedice klimatskih promjena sve su evidentnije i na Dunavskom otoku, gdje je posljednjih desetak godina zabilježen porast prosječne temperature od 1,5 °C. Ovaj 250 metara širok i 21,1 kilometara dugačak umjetni otok nastao prilikom izgradnje Dunavskog kanala, koristi se od 1988. godine kao rekreacijska zona, a bečka gradska uprava prošle je godine ovdje odlučila posaditi voćke o kojima brinu volonteri.

Članica bečkog poglavarstva za zaštitu okoliša Ulli Sima ističe kako održavanje travnatih površina uz pomoć ovaca ima brojne prednosti. Tako ispaša ovaca, primjerice, doprinosi povećanju bioraznolikosti, a ovakvo rješenje ekološki je prihvatljivije u odnosu na kosilice jer ovce ne emitiraju štetne plinove i ne proizvode toliko buke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj pilot-projekt Grada Beča provodi se u okviru europskog projekta LIFE DICCA u sklopu kojega se Dunavski otok koristi kao testno područje za razvijanje nove strategije zaštite klime u gradskim ekosustavima, a njegov je cilj očuvanje biološke raznolikosti i smanjenje emisije ugljikovog dioksida uz što manje troškove održavanja otoka.

Međutim, korištenje životinja u ove svrhe nije novost u glavnom gradu Austrije jer se ondje na deponiju otpada Rautenweg još od devedesetih godina prošlog stoljeća o održavanju raslinja brine stado autohtonih austrijskih Pinzgauer koza, a sličan primjer postoji i u Parizu, gdje se ovce već godinama koriste za održavanje urbanih zelenih površina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo