SJEĆATE LI SE IDEJE BIVŠEG MINISTRA CRNOJE? / Pokrenuta istraga zbog objave podataka u 'Registru izdajnika'

Image
Foto: Pixsell, Tomislav Miletić
16.6.2016.
14:01
Pixsell, Tomislav Miletić
VOYO logo

No, na tzv. Registar izdajnika nije zaboravila Agencija za zaštitu osobnih podataka koja je, kako piše Jutarnji list, zatražila od umjetničke organizacije SKROZ da se u idućih osam dana očituje o tome koja je bila "opravdana/zakonita svrha i pravna osnova" za prikupljanje osobnih podataka i objavu spomenutog registra.

Image
CRNOJA NE ODUSTAJE OD REGISTRA: /

"Objavit ćemo mi sve registre"

Image
CRNOJA NE ODUSTAJE OD REGISTRA: /

"Objavit ćemo mi sve registre"

Umjetnički odgovor s ironičnim odmakom

Taj je registar bio umjetnički odgovor udruge SKROZ na najavu tadašnjeg ministra branitelja Crnoje da će objaviti registar svih koji su se ogriješili o nacionalne interese Republike Hrvatske. U taj se neslužbeni registar dobrovoljno upisalo više od 7.500 osoba navodeći najrazličitije razloge zašto se osjećaju 'izdajnicima'. Sve je, dakle, bio umjetnički odgovor s ironičnim odmakom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, u Agenciji za zaštitu osobnih podataka ne misle tako, već su krajnje ozbiljno shvatili da su se u taj registar ljudi upisivali 'imenom i prezimenom'.

"U pitanju je umjetnički projekt, koji je kao takav i označen na našim stranicama, a ne službena zbirka osobnih podataka. Međutim Agencija ga očito ne tretira tako. Mi ćemo se očitovati, a ako nas žele globiti - neka", kazala je Nora Krstulović iz organizacije SKROZ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Upisali' se Tito, Tuđman, pioniri, pošteni građani...

U dopisu koji im je stigao iz spomenute Agencije navodi se da je "uvidom u sadržaj Registra evidentno da on sadrži imena i prezimena, što su osobni podaci, iako je vidljivo da su mnoga imena i prezimena izmišljena s internacijom (?) poruge/pošalice". Ističu i da je uvidom utvrđeno da pokraj nekih imena stoje podaci o nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti, što je inače zakonom zabran jeno.

Ako Agencija zaključi da se doista radilo o zbirci osobnih podataka, SKROZ-u prijeti kazna od 20.000 do 40.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O kakvom se 'ozbiljnom' registru radi govori podatak da se u njega upisalo nekoliko Franji Tuđmana i Josipa Brozova, a među razlozima upisivanja spominje se, primjerice, sljedeće: "kriv jer se '91. nisam još ni rodio", "oženio sam pravoslavku", "mama mi još čuva pionirsku knjižicu", "prijavljen na adresi na kojoj živim" pa do toga kako jednom upisanom Thompsonova pjesma 'Lijepa li si' nije najdraža na svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo