SJEĆANJE NA ŽRTVE TOTALITARNIH REŽIMA / Plenković obišao grobove Bušića i Tuđmana. Poklonio se i žrtvama Bleiburga. Jandroković i Butković položili vijenac na Golom otoku

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

'Uz nedvosmislenu osudu svakog zločina, koji i danas izaziva bolne osjećaje kod žrtava, članova njihovih obitelji i cijelog hrvatskog naroda, u ime zaštite ljudskog dostojanstva njegujemo kulturu sjećanja na svaku nedužnu žrtvu', poručila je Vlada RH povodom Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima

23.8.2023.
13:44
Goran Kovacic/PIXSELL
VOYO logo

U spomen i počast žrtvama svih totalitarnih i autoritarnih režima koji su nažalost trajno obilježili i pojedina razdoblja hrvatske povijesti u prošlom stoljeću, predsjednik Vlade Andrej Plenković zapalio je u srijedu svijeće na Gradskom groblju Mirogoj, priopćeno je iz Vlade RH.

"Prisjećajući se stradanja i progona milijuna nedužnih ljudi i osuđujući sve zločine i kršenja ljudskih prava počinjena kroz povijest uime nedemokratskih ideologija, Vlada se i ove godine pridružuje obilježavanju Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima", ističe se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Plenković zapalio je svijeće na Gradskom groblju Mirogoj kod spomenika "Glas hrvatske žrtve - Zid boli", na Grobnici narodnih heroja, na grobu Brune Bušića, kod Spomen-obilježjima hrvatskim žrtvama Bleiburga i križnih putova te na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Uz premijera bili su potpredsjednici Vlade Tomo Medved i Davor Božinović te ministri Gordan Grlić Radman, Ivan Malenica i Nina Obuljen Koržinek.

Goli otok i grobnica kod Macelja

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković s Gordanom Jandrokovićem polaže vijenac kod spomen-ploče hrvatske Vlade i Udruge zatočenika logora na Sv. Grguru i kod spomen-ploče Vlade na Golom otoku. Državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Špiro Janović sudjeluje na komemoraciji kod grobnice u Maclju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Goli otok: Jandroković i Butković na obilježavanju Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima

"Uz nedvosmislenu osudu svakog zločina, koji i danas izaziva bolne osjećaje kod žrtava, članova njihovih obitelji i cijelog hrvatskog naroda, u ime zaštite ljudskog dostojanstva njegujemo kulturu sjećanja na svaku nedužnu žrtvu. Osobitu odgovornost imamo prema obrazovanju mladih generacija o tragičnim razdobljima europske i hrvatske povijesti u prošlom stoljeću, kako se slična zlodjela ne bi nikad ponovila ni zaboravila", poručila je Vlada. 

Image
NIJE BIRAO RIJEČI /

Milanović o uhićenim Boysima: 'Oni su tamo ratni zarobljenici, idemo onda u razmjenu ljudi, skupit ćemo mi sto Grka zbog bacanja papirića'

Image
NIJE BIRAO RIJEČI /

Milanović o uhićenim Boysima: 'Oni su tamo ratni zarobljenici, idemo onda u razmjenu ljudi, skupit ćemo mi sto Grka zbog bacanja papirića'

Ističe kako je nedavno bolno iskustvo Domovinskog rata razlog više za trajno sjećanje na sve nedužne žrtve. "Životi hrvatskih branitelja i svih žrtava ugrađeni u temelje hrvatske države obvezuju nas da gradimo bolju, uspješniju i prosperitetniju Hrvatsku. Uz to, kao odgovor na zločine totalitarizama nastale su i naše humanističke vrijednosti i temeljna ljudska prava na kojima je sazdana demokratska Europa, zajednica mira, suživota i razvoja, kojoj danas pripadamo", naglašeno je u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Zamjenica gradonačelnika Gline: 'Šteta što Bačić nije bio ministar prije'

Paralela s ratom u Ukrajini

"Stoga u okolnostima kada je ruski režim pogazio mir, sigurnost i suverena prava ukrajinskog naroda, kada su temeljna ljudska prava i načela međunarodnog prava grubo prekršena, Hrvatska nedvosmisleno stoji uz Ukrajinu. Ne zaboravljajući da smo i sami bili žrtve agresije, nastavljamo joj pomagati na svaki mogući način kako bi obranila svoju slobodu, narod i teritorij. U Ukrajini se štiti sigurnost Europe i međunarodni poredak utemeljen na pravu, na nepovredivosti granica i na mirnom rješavanju sporova", podsjeća se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao slobodna, suverena i demokratska država, članica Europske unije i NATO saveza, europodručja i Schengenskog prostora, Hrvatska je ustrajna u daljnjem izgrađivanju uključivog, tolerantnog i razvijenog društva, u kojemu će svaki hrvatski građanin moći ostvarivati svoja ustavom i zakonom zajamčena prava", poručuje Vlada RH.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo