28. OBLJETNICA AKCIJE PLITVICE / Sjećanje na 'Krvavi Uskrs' - Posljednje riječi poginulog Josipa bile su: 'Tata'

Image
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Akcija Plitvice bila je među prvim oružanim sukobima koji su označili i početak Domovinskog rata

31.3.2019.
7:30
Ivana Ivanovic/PIXSELL
VOYO logo

Akcija "Plitvice" u kojoj je u jutarnjim satima 31. ožujka 1991. poginuo Josip Jović, koji se u kolovozu 1990. priključio Jedinici za specijalne namjene MUP-a Rakitje, ostala je zapamćena kao "Krvavi Uskrs".

  • Lucić o Krvavom Uskrsu: 'Imao sam hrabre ljude, s ponosom ih se sjećam, a posebno Josipa Jovića' 

''Bio je veseo, nasmijan, ali istodobno i miran, povučen, jako dobar čovjek, i to ne govorim zato što ga više nema među nama'', kaže Mario Zelenika, koji je svjedočio stradanju svog prijatelja Josipa.

''Probijali smo se prema naprijed i cijelo vrijeme pretrčavali s jedne na drugu stranu ceste kako bismo izbjegli metke. Bili su dobro naoružani i pucali su na nas sa svih strana. Hitac je Josipu prošao ispod pancirne košulje i pogodio ga u predjelu pazuha. Sjećam se, samo je kleknuo, rekao 'Tata' i pao na cestu. Pritrčao je naš liječnik, ali mu, na žalost, nitko više nije mogao pomoći. A mi smo morali dalje, nije bilo vremena za tugu'', prisjetio se Zelenika u razgovoru za Večernji list.

Jović je posmrtno promaknut u čin bojnika i odlikovan visokim državnim odličjima.

Ultra maraton u znak sjećanja na prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A udruga Specijalne jedinice policije "Grom" i Ministarstvo unutarnjih poslova i ove su godine u povodu obljetnice akcije "Plitvice" i pogibije prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića organizirali tradicionalni Ultra maraton od Karlovca do Plitvica.

Maratonci, među kojima je pet aktivnih policijskih službenika Policijske uprave karlovačke i dvoje Uprave za posebne poslove sigurnosti Ravnateljstva policije krenuli su na 87 kilometara dug put u subotu navečer s karlovačkog Korza da bi u nedjelju stigli na mjesto pogibije Josipa Jovića. U Grabovcu će im se priključiti dio trkača Atletskog kluba "Plitvice" koji će s karlovačkim maratoncima otrčati posljednjih 14 kilometara rute.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudionici maratonom žele dostojno obilježiti sjećanje na žrtve i stradavanja pripadnika specijalne policije tijekom Domovinskog rata, među kojima je prvi poginuli hrvatski redarstvenik Josip Jović.

Maratonskim trčanjem žele također podsjetiti na pobjede, podvige, uspjehe, herojska djela i ideale pripadnika specijalne policije tijekom Domovinskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S karlovačkog Korza , uz građane ispratili su ih zamjenik glavnog ravnatelja policije Josip Ćelić, načelnik karlovačke policije Darko Bratić i karlovački gradonačelnik Damir Mandić.

Maratonci će na Plitvicama sudjelovati na svečanosti 28. obljetnice akcije "Plitvice", a tijekom trčanja počast poginulim braniteljima odat će paljenjem svijeća pred više spomen obilježja, izvijestila je karlovačka policija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Idejni začetnik memorijalnog Ultra maratona je umirovljeni pripadnik Specijalne jedinice policije karlovačke policije Nikica Vrabac koji se s Josipom Jovićem 1990. priključio obrani domovine.

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo