prepušteni samima sebi / Situacija sve gora: noćas nitko ne bi trebao biti na otvorenom, ali gdje će oko 2.000 beskućnika u Hrvatskoj?

Neki u prenoćišta i ne žele jer nemaju dokumente ili im prijeti deportacija u mjesto prebivališta. Životi su im ugroženi. Iako liječnici upozoravaju da se ne boravi dugo na otvorenom, oni izbora nemaju

25.2.2018.
19:05
VOYO logo

Skitao je i godinama tražio gdje i kako prenoćiti. Bivši beskućnik Mile Mrvaj utočište je pronalazio u napuštenim kućama i gradskom prijevozu.

"Preko zime obično po tramvajima jer se u svim drugim objektima događaju racije, policija dolazi i tjera te ljude. U tramvajima si jedino siguran, mogao si se malo ugrijati, odspvati i odmoriti", prisjeća se Mile Mrvaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voze se bez cilja. "Situacija je sve gora i gora, tramvaji su i dalje poslije 22 sata puni, puni su tih jadnika", nadodaje.

Neki u prenoćišta i ne žele jer nemaju dokumente ili im prijeti deportacija u mjesto prebivališta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Veliki je broj ljudi koji su došli u Zagreb jer tamo nema prihvatilišta i prenoćišta i pučke kuhinje. Jedan broj njih sigurno će se obratiti prenoćištima i prebivalištima, ali jedan broj će sigurno ostati na ulici", govori Zvonko Mlinar iz Hrvatske mreže za beskućnike.

Ostat će na ulici prepušteni sami sebi. U jednoj napuštenoj kući boravi njih petero.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je jedno od njihovih utočišta bez struje, vode. Napuštena kuća gdje jadnici žive i borave. Sada ih nema", pokazuje Mile.

Životi su im ugroženi. Iako liječnici upozoravaju da se ne boravi dugo na otvorenom, oni izbora nemaju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No osim beskućnika, hladnoća je osobito opasna i za djecu, kronične i srčane bolesnike te starije osobe. "Koristite kape posebno u ovim hladnim danima, rukavice, stavite šal ispred usta da spriječite dotok hladnog zraka koji vas može ugroziti", upozorava Altijana Kadić iz Zavoda za hitnu medicinu u Zagrebu.

Dakle, dobro zaštitite sebe, ali i pomozite onima koji su svojom ili tuđom krivnjom završili na ulici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo