MATO NJAVRO ANALIZIRA / 'Situacija je teška, ali ako se u kratkom roku donesu jake i snažne odluke nada još postoji'

'Javni dug je posljedica dugogodišnjeg života iznad naših financijskih mogućnosti. Glavni problem s tim dugom jest - gdje je taj novac otišao', smatra Najvro

17.5.2016.
18:57
VOYO logo

Premijer Orešković smatra da država nema interes vječno čuvati manjinske udjele u velikim tvrtkama. S druge strane, njegov osnovni prioritet je da održi glavno obećanje i krene u rezanje opasno nabujalog duga. Zato je složio listu osam tvrtki, uključujući i jaku Podravku,  te ih skinuo sa popisa streteških državnih poduzeća da bi se njihovi manjinski udjeli prodali

Podravka se neće prodavati. No, za 20 posto Končara trebalo bi se dobiti 300 milijuna kuna. Za manje od 1 posto Eutelsata 150 milijuna- Za 29 posto Sunčanog Hvara 130 miilijuna i za 31 posto Croatia osiguranje 700 milijuna - ukupno oko 200 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Orešković sa smanjenem duga želi bankarima poslati poruku stabilnosti te planira dignuti kreditni rejting za stepenicu gore. I tako smanjiti cijenu zaduživanje te kasnije kamate. U konačnici tako bi se trebao početi topiti javni dug. Za sada sve još u teoriji.

O svemu smo u RTL-u Danas razgovarali s ekonomskim analitičarom MatomNjavrom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadužuje li se Hrvatska opasno brzo i puno?

"Zapravo da. Javni dug je posljedica dugogodišnjeg života iznad naših financijskih mogućnosti. Glavni problem s tim dugom jest - gdje je taj novac otišao. OK, imamo autoceste, ali ostatak tog duga ide ka financiranju raznih neefikasnosti koje su godinama nakupljane u državnom aparatu, održavanje tog državnog aparata. To je najveći problem tog javnog duga".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li ta politička neodgovornost trošenja novca zapravo politički zločin?

"Na neki način jest. Vi imate zabrinjavajući trend jer najmlađi i najpotentniji dio populacije će otići iz Hrvatske. I tko će onda plaćati hrvatski javni dug?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Realno, možemo li se, kada i kako uopće izvući iz tog duga ili je to završena priča koju može spasiti samo čudo?

"Situacija je teška, ali možda postoji još nade ako se u kratkom roku donesu jake i snažne odluke. I zato ova najava premijera o privatizaciji ne mora nužno biti loša. Financijski je to relativno beznačajan iznos, ali može biti signal ako se ta privatizacija napravi na transparentan način".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jesmo li mi u dužničkom ropstvu, ali nam se nitko ne usudi reći? Što je pitanje suvereniteta u Hrvatskoj danas?

"Pitanje suvereniteta danas generalno je tema za sebe. Hrvatska je visoko zadužena država. Imamo puno imovine koja nije stavljana u pravu funkciju pa postoji manevarski protro države", kaže Njavro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo