AFERA HEP TRESE VLADU / Žestoki udar na Plenkovića: 'Laže, Andrej laže. Ne vjerujte mu. Ovo zahtijeva samo jednu stvar!'

Image
Foto: Grgo Jelavic/Pixsell

Da je državno odvjetništvo zainteresirano za podatke o trgovini plinom do sada je službeno potvrdio tek direktor Hrvatskog operatora tržišta energije

11.7.2023.
11:20
Grgo Jelavic/Pixsell
VOYO logo

USKOK-ovi istražitelji ušli su u utorak u sjedište Hrvatske elektroprivrede (HEP) kako bi, prema neslužbenim podacima, prikupili dokumente vezane uz posljednju plinsku aferu kupnje plina po višim te prodaje po nižim cijenama.

U Državnom odvjetništvu tu informaciju nisu željeli komentirati, a iz HEP-a su tražili pismeni upit na koji još nisu odgovorili. Dnevnik 24 sata objavio je da su istražitelji po nalogu Uskoka došli u HEP po dokumente vezano za plinsku aferu u kojoj je HEP kupovao plin po višim cijenama, a zatim se prodavao i po jedan cent jer je bio višak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je državno odvjetništvo zainteresirano za podatke o trgovini plinom do sada je službeno potvrdio tek direktor Hrvatskog operatora tržišta energije (HROTE) Boris Abramović koji je u petak izjavio da ih je DORH zatražio podatke koji se odnose na razdoblje važenja Uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije, odnosno na plin koji je HEP prema toj uredbi morao otkupljivati od Ine.

Abramović kaže kako HROTE može potvrditi da je Plinacro tijekom lipnja morao iz transportnog sustava radi uravnoteženja otpustiti 57 tisuća megavata te su toliko ukupno kupili kupci HEP-ova plina. "Taj podatak je zabilježen u trgovinskoj platformi", rekao je, no nije mogao odgovoriti koji su to bili kupci i tko je koliko kupio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ignorirali upozorenja? /

Ekskluzivni dokumenti potvrđuju: I Plenković i Filipović znali su što se događa u HEP-u?!

Image
ignorirali upozorenja? /

Ekskluzivni dokumenti potvrđuju: I Plenković i Filipović znali su što se događa u HEP-u?!

Hajdaš Dončić: 'Plenković laže'

Razvoj događaja u plinskoj aferi u HEP-u komentirao je saborski zastupnik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić, prenosi N1.

“Mislim da je sve jasno iz dokumentacije objavljene u medijima. Vidiljivo je da je Andrej Plenković znao i da je znao što treba napraviti prije dva mjeseca. Njegovim nečinjenjem i izborom potkapacitiranih ministara priča se svodi samo na njega, na Andreja Plenkovića", rekao je Hajdaš Dončić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Plenković je izravan krivac za gubitak HEP-a. Država našim novcem dokapitalizira HEP, a on to u roku mjesec dana upropasti. Jedini krivac je Andrej Plenković. Vrlo jasno”, dodao je.

Osvrnuo se i na premijerove ranije izjave da ništa nije znao te da čeka da se sakupe sve informacije. “Laže, Andrej Plenković laže. Ne vjerujte čovjeku koji laže. Ovo zahtijeva samo jednu stvar – ostavku Andreja Plenkovića, rekao je Hajdaš Dončić te dodao da će se oporba sastati poslijepodne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je sve počelo?

Pitanje prodaje viškova plina koji HEP otkupljuje od Ine po reguliranih cijeni, otvorilo se nakon što je Mostov saborski zastupnik Zvonimir Troskot ustvrdio da HEP prodaje taj plin značajno ispod cijene i tako stvara gubitke.

POGLEDAJTE VIDEO: 'HEP je potpuno umočen, Plinacro je sve znao… Barbarić? On je nesposoban, u tome se svi slažu'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tjednik Nacional u utorak je objavio da je premijer Andrej Plenković više puta bio je upozoren i sve je unaprijed trebao znati o novoj plinskoj aferi i enormnim gubicima HEP-a nastalim zbog viška plina na tržištu, ali je od trenutka izbijanja te afere lagao hrvatskoj javnosti da o njoj nije informiran te da tek prikuplja podatke.

Premijer i ministar gospodarstva Davor Filipović, navodi tjednik, ignorirali su dopise koje su primili 27. siječnja, 13. veljače, 27. ožujka i požurnicu od 1. veljače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nacional tvrdi i da ih je direktor HEP-a Frane Barbarić uzalud detaljno informirao o dramatičnom razvoju problema čiji bi razmjeri, zbog prodaje uskladištenog plina po niskim cijenama, mogli doseći 200 mil. eura gubitka za HEP.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo