UOČI NASTAVKA PREGOVORA / Sindikati započeli referendum o Vladinoj ponudi: 'Od današnjeg sastanka ništa ne očekujemo'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Saborskim zastupnicima i zastupnicama će dijeliti listiće u kojima traže da ne prihvate proračun za 2020.

13.11.2019.
10:30
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

U osnovnim i srednjim školama danas i sutra školski sindikati provode referendum o posljednjoj ponudi Vlade, koja je bila istaknuta na njihovu posljednjem sastanku održanom 5. studenog.

''Očekujemo i pozivamo sve zaposlene te članove i članice sindikata i onih koji su sudjelovali u štrajku da se izjasne i gromoglasno odbiju ovakvu ponudu, da Vlada nikad ne pomisli da takvom nultom ponudom mogu zaustaviti naš štrajk', poručio je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec jutros na Markovu trgu.

Sastanak predstavnika sindikata i Vlade održat će se danas u 16.30 sati u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, no sindikalni čelnici od tog sastanka ne očekuju ništa, kazao je Mihalinec, jer premijer Andrej Plenković i dalje izjavljuje da ne zna čemu štrajk kad plaće rastu dok ministar rada Josip Aladrović kaže da je Vlada ponudila sve što je mogla.

''Današnji sastanak je izazvan jučerašnjim ultimatumom. Vjerujemo da ga inače ne bi ni bilo. Ne očekujemo ništa, ali ako bude neka dramatična ponuda Vlade u smislu pristajanja na naše zahtjeve, mi možemo promijeniti referendumski listić pa sutra dati tu ponudu na izjašnjavanje našim članovima i svima koji su u štrajku. Ako ne bude ponude prema ispunjavanju naših zahtjeva, idemo prema tome da nastavimo pregovore'', objasnio je Mihalinec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu, oglasila se ministrica obrazovanja i znanosti Blaženka Divjak, no samo je kratko kazala da će sindikati dobiti poboljšanu Vladinu ponudu, ali ne želi o tome govoriti pred medijima, a da ne kaže prvo sindikatima te je poručila: ''Ja sam sa svoje strane kao medijator napravila sve što sam mogla''.

Saborskim zastupnicima i zastupnicama sindikati će sutra dijeliti listiće u kojima traže da ne prihvate proračun za 2020. godinu, a posebno im je na umu Klub Milana Bandića i HNS-a: "Mi apeliramo na njih, da glasaju prema savjesti i ne pristaju na ono na što su njihovi čelnici pristali radi čuvanja fotelja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo