klupe će zjapiti prazne / Sindikati Preporoda pridružuju se Vertikali u štrajku: vlasti su nas pokušale spriječiti odgodom mirenja

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

U vezi same provedbe štrajka Stipić je rekao da će se sudionici okupiti u zbornicama na radnim mjestima u osam sati, no neće biti neposrednog rada s učenicima

24.9.2015.
14:01
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod pridružit će se u petak štrajku zaposlenika u hrvatskom obrazovnom sustavu zbog zaostajanja njihovih plaća, najavio je u četvrtak predsjednik sindikata Željko Stipić ustvrdivši kako je prosvjetna vlast članove Preporoda pokušala u tome spriječiti odgađanjem postupka mirenja, kako bi njihovo stupanje u štrajk bilo nezakonito.

Stipić je na konferenciji za novinare ustvrdio da se institut mirenja pokušalo zlorabiti tako što je Preporodu stigao poziv za mirenje u petak, 25. rujna, u 16 sati, u vrijeme kada će štrajk već biti u punom jeku, a njihovo stupanje u štrajk prije završetka tog postupka bilo bi nezakonito i podlijegalo ozbiljnim kaznama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, dogovoreno je da će mirenje ipak biti održano danas u 14 sati i tako će štrajk biti spašen, rekao je Stipić.

Ustvrdio je kako su prijetnja prosvjetnih vlasti osporavanjem zakonitosti štrajka na Županijskom sudu i pokušaj protuzakonitog pritiska na članstvo Preporoda, te prijetnja uskratama dnevnica za vrijeme provedeno u štrajku "eklatantni pokušaji zastrašivanja zaposlenih u školama". Na novinarski upit rekao je, pak, da, po njegovim informacijama, na Županijski sud ipak nije došao zahtjev za sudskom zabranom štrajka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U vezi same provedbe štrajka Stipić je rekao da će se sudionici okupiti u zbornicama na radnim mjestima u osam sati, no neće biti neposrednog rada s učenicima. Ravnatelji su odgovorne osobe koje će vjerojatno pokušati organizirati rad s nastavnicima koji nisu u štrajku, a gdje to neće biti moguće, djeca će biti puštena kući, dodao je.

Što se tiče neopravdanih sati za učenike koji ne dođu na nastavu, Stipić je rekao kako je to izvanredna situacija u kojoj učenici ne bi smjeli biti žrtve, te da on osobno ne bi dao učeniku neopravdan sat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo