SINDIKATI POSTALI TAOCI VELIKOG ODAZIVA NASTAVNIKA? / 'Imamo dva ovna na brvnu, nijedan ne popušta, a najviše pate roditelji i djeca'

Image

Bivši ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić smatra kako je Vlada pogriješila s ponudom sindikatima te time izazvala još veći revolt,

21.11.2019.
16:27
VOYO logo

Mirando Mrsić, predsjednik Demokrata te bivši ministar rada i mirovinskog sustava u SDP-ovoj vladi, gostovao je na N1 televiziji te prokomentirao štrajk prosvjetara i pregovore o povećanju koeficijenata složenosti poslova između Vlade i sindikata. Kao ministar je doživio sličnu situaciju 2015. kada su sindikati također štrajkali za vrijeme tehničke vlade, koja im je rekla kako će pregovarati, ali im ništa ne može obećati. Mrsić smatra da je ovaj štrajk posljedica nerazumijevanja socijalnog dijaloga.

"Vlada umjesto da je sjela sa sindikatima i dogovorila rješenje, sindikati su postali taoci velikog odaziva nastavnika, koji žele izraziti nezadovoljstvo položajem u društvu. Sad smo ušančeni s jedne i druge strane, a obje moraju imati odgovornost što dalje, ne može ovo beskonačno trajati, nešto se mora dogovoriti. Sindikati ponavljaju mantru 6,11 posto, a ne vidimo plan B, što bi ih zadovoljilo, a Vlada ne pokušava doznati od sindikata što bi bilo prihvatljivo. Imamo dva ovna na jednom brvnu, a nijedan ne popušta, a najviše pate roditelji, građani, djeca", rekao je Mrsić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SINDIKATI GA NISU IZNENADILI ŠUTNJOM, A PLENKOVIĆ JE POTOM IZNIO 'VELIKU MISAO': /

'Nije dobro ne ići u školu...'

Image
SINDIKATI GA NISU IZNENADILI ŠUTNJOM, A PLENKOVIĆ JE POTOM IZNIO 'VELIKU MISAO': /

'Nije dobro ne ići u školu...'

Zaoštravanje situacije umjesto gašenja požara

Smatra da je bila pogrešna procjena Vlade da odgovori na zahtjev za povećanjem koeficijenata za 6,11 postoji, povećanjem osnovice za 6,12 posto svima. Govori da je takva ponuda umjesto gašenja požara zaoštrila situaciju. Mrsić krivi i ministricu Blaženku Divjak što nije riješila pitanje koeficijenata u ranijim kolektivnim pregovorima. No, pravo je pitanje zašto problem koeficijenata nije riješen još ranije.

"To je vrući krumpir, jer se u tim koeficijentima desilo svega i svačega. Koeficijenti su autonomna ovlast Vlade, pojedini ministri su davali koeficijente ovako i onako, ne gledajući težinu poslova i to je vrući krumpir koji smo mi 2014. počeli rješavati. U ovoj šumi koeficijenata jednaku plaću za jednaki rad očito ne možemo riješiti", rekao je Mrsić i dodao kako ne vjeruje da će se situacija riješiti u šest mjeseci kako je Vlada obećala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pregovore se uključio i ministar financija, za kojeg Mrsić smatra, kako bi trebao "ograničiti apetite sindikata". Mrsić smatra da Vlada nije podcijenila snagu sindikata, ali da je njih iznenadio odaziv članova.

"Vlada je krenula s pritiskom da neće platiti, sindikati mogu izdržati dva ili tri dana, ali sedam dana teško će financijski izdržati. Sindikate je iznenadila magnituda odgovora ljudi, koji su rekli kako žele da im položaj u društvu bude bolji i sad su čelnici sindikata iznenađeni i ne znaju što će sada. Niti Mihalinec ni gospođa Šprem ne govore o tome koje su još mogućnosti da oni zajedno s Vladom dogovore da ovo prestane. Ovo mora prestati, ne možemo vječno biti u štrajku, to izaziva i revolt kod ljudi", smatra Mrsić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoji opasnost od generalnog štrajka

Zaključuje kako su ljudi nezadovoljni stanjem u društvu i kako postoji opasnost od generalnog štrajka u Hrvatskoj. Kaže kako će prosvjed na Trgu bana Jelačića u ponedjeljak pokazati koliko su sindikati snažni. A o tome ovisi i nastavak agonije između koalicijskih partnera HDZ-a i HNS-a, koji je bio i u SDP-ovoj koaliciji.

"Ako HNS inzistira da je reforma školstva njihov projekt i da su zbog toga ostali u Vladi, moraju imati ministricu u tom resoru iz njihove kvote. Ministrica je na neki način digla ruke od svega, prvo se ponašala kao ministrica, pa kao sindikalistica pa digla ruke od svega i rekla da u tome neće ostati i na neki način podnijela ostavku iako je nije službeno dala. Na potezu su HDZ i HNS, koji će sjesti i dogovoriti se, jer nijednima nije u interesu da se ne dogovore", zaključio je Mrsić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo