SINDIKATI NAORUŽANI HARMONIKOM STIGLI NA MARKOV TRG: / Pjesma u melodiji Škorina hita, danas štrajk u četirima županijama

Image
Foto: N1 screenshot

Sindikati su s harmonikom i zastavama krenuli na Markov trg gdje su Vladi priredili kulturno-prosvjedni nastup

23.10.2019.
10:42
N1 screenshot
VOYO logo

Pedesetak članova sindikata osnovnih i srednjih škola, koji štrajkaju već dva tjedna tražeći povećanje koeficijenata složenosti poslova, okupilo se danas kod HNK, odakle su "oboružani" zastavama i harmonikom krenuli na Markov trg, gdje su Vladi priredili kulturno-prosvjedni nastup.

Sindikati su uz pratnju harmonike otpjevali pjesmu o štrajku i Školi za život s melodijama poznate pjesme Miroslava Škore "Moja je kuća na kraju sela".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članovi Hrvatskog sindikata učitelja i Nezavisnog sindikata srednjih škola Hrvatske nastupit će uz pratnju harmonike kao sindikalni "band aid škole za život", najavili su sindikalni čelnici, kako bi vladajućima poslali poruku "da su ovdje i da znaju i mogu puno toga".

Treći tjedan štrajka

Raspjevani prosvjed održava se paralelno s ulaskom štrajka prosvjetnih radnika u treći tjedan. Danas u sklopu cirkularnog štrajka ne rade škole u Varaždinskoj, Istarskoj, Koprivničko-križevačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji. Sindikalni čelnici tvrde da iz prosvjetnih redova dobivaju snažnu potporu da ustraju u borbi za veće koeficijente zaposlenima u osnovnim i srednjim školama i time riješe problem zaostajanja njihovih plaća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sutra škole neće biti u Osječko-baranjskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj te Ličko-senjskoj županiji, objavio je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branko Mihalinec.

Sindikati traže povećanje koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto, tvrdeći da će se time ispraviti nepravda prema zaposlenima u osnovnom i srednjem školstvu, čiji koeficijenti zaostaju za onima u drugim javnim službama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Andrej Plenković najavio je da će iduće godine povećati osnovicu za plaće svim javnim i državnim službenicima za 6,12 posto, no sindikati smatraju da se porastom osnovice ne rješava problem zaostajanja njihovih plaća.

Image
UČITELJI DOBILI VELIKI VJETAR U LEĐA: /

Zapanjujuća reakcija građana na štrajk u školama! Ovo se Plenkoviću neće svidjeti

Image
UČITELJI DOBILI VELIKI VJETAR U LEĐA: /

Zapanjujuća reakcija građana na štrajk u školama! Ovo se Plenkoviću neće svidjeti

Divjak ih jedino razumije

"Plenković je uveo novitet da otvori pregovore u Saboru i zatvori ih u Saboru nakon pljeska njegovih sljedbenika. Naravno da njegov ministar Marić to mora raditi nakon njega. Oni su na sastanku s koalicijskim partnerima zatvorili pregovore, pa to je čudesno", rekao je Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama uoči prosvjeda sindikata pred Vladom, a vezano za jučerašnji sastanak koalicijskih partnera, piše N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao svi političari u HNS-u, oni ne razumiju problem. Jedini tko razumije problem je ministrica Divjak, ali ona nije članica stranke", dodao je Mihalinec koji smatra da premijer Plenković cijelo vrijeme pokušava obmanjivati javnost kako je povećanjem osnovice ispunio njihove zahtjeve.

Vezano za nadoknadu nastave, s obzirom na to da je riječ o cirkularnom štrajku kaže da je taj problem smanjen. "Danas je deseti dan u štrajku, a samo u nekim županijama su tek četiri dana u štrajku...", ističe Mihalinec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što ako Vlada ne popusti?

"Ako Vlada ne popusti, mi imamo novi cirkularni plan za naredno razdoblje, koji će se protegnuti do kraja prvog polugodišta. To znači da i dalje ostaje cirkularni štrajk, u nekom drugom obliku, s nekim drugim razmjerima, ali u svakom slučaju niti jedan dan neće biti, a da nije u prosvjedu ili u štrajku", kazao je Mihalinec.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo