Sindikati na nogama zbog kolektivih ugovora

Premijer Zoran Milanović najavio je ukidanje odredbe o produljenoj primjeni kolektivnih ugovora.

2.5.2012.
22:54
VOYO logo

Nakon što su premijer Zoran Milanović i ministar Slavko Linić najavili ukidanje odredbe o produljenoj primjeni kolektivnih ugovora sindikati su odaslali oštro upozorenje u kojem poručuju da će itekako znati uzvratiti.

''Dakle, ide se vjerojatno nakon 31. 7. u ukidanje te odredbe, to je nešto oko čega u Hrvatskoj nitko nije radio nikakvo pitanje. Mislim, alternativa je raspad cijelog sustava u državama oko nas, manje-više u svima se ukidaju kolektivni ugovori. Smanjuju se socijalna prava, ako gledate s te strane, mi u Hrvatskoj nismo napravili ništa'', rekao je Milanović u Dnevniku HTV-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Teret krize snosit će i javna uprava. Do sada to nije bio slučaj jer su radnike u javnom sektoru štitili kolektivni ugovori, koji se, kad im istekne rok, automatski produljuju sve dok se ne potpišu novi. Plaće su prevelike ako ih uspoređujemo s ostalima koji rade u privatnom sektoru i to je nešto što smatram da bi trebalo promijeniti. To je ono što će umnogome i nas posvađati s čelnicima sindikata, ali do kraja godine i taj dio ćemo promijeniti'', izjavio je ministar financija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo