NEMA DOGOVORA S VLADOM / Sindikati: 'Mi se sigurno nećemo pomiriti s tim da nam Ustavni sud opet ruši referendumsko pitanje'

Još se ne zna točna brojka prikupljenih potpisa za raspisivanje referenduma zbog mirovinske reforme

14.5.2019.
6:50
VOYO logo

Sindikalna inicijativa "67 je previše" tvrdi da je brojka veća od 600.000 kako su i ranije objavili raste. I dok premijer nije želio polemizirati o porazu Vladine mirovinske reforme - sindikati imaju svoj ljetni hit – bećarac ''Kupio sam pelene najjače, do pauze da ne mijenjam gaće'', djelo je tamburaške skupine 'Garavi'.

''Premašili smo i brojku od 600.000, koja će konačna brojka biti - vidjet ćemo, mislim da ćemo se čak i iznenaditi koja će to brojka biti'', kazala je koordinatorica sindikalne inicijative '67 je previše' Mirela Bojić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U dva tjedna prekontrolirat će liste i predati Saboru. Nakon provjere potpisa, sve je na Saboru - to je jučer rekao i premijer Andrej Plenković, koji o ovoj njemu, čini se, neomiljenoj temi više nije baš rječit. 

Do sada su referendumi padali na Ustavnom sudu, koji odlučuje o referendumskom pitanju ako to Sabor zatraži.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ne vidim s kojom ustavnom normom bi to referendumsko pitanje bilo u suprotnosti'', smatra ustavni stručnjak Mato Palić.

''Jednako misle i sindikati jer su  na referendumskom pitanju posebno radili, uzimajući u obzir i stručna i dosadašnja mišljenja Ustavnog suda, a Bojić napominje: ''Mi se sigurno nećemo pomiriti s tim da nam Ustavni sud ponovno po tko zna koji put sruši referendumsko pitanje. Situacija je sada s ovim pitanjem potpuno drukčija nego je bilo s monetizacijom i outsourcingom. Vlada nema poziciju da nešto povuče iz procedure i da ovi potpisi svi padnu u vodu''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U jedno su sigurni, za dogovore s Vladom je sada prekasno. Potpisa imaju dovoljno i referendum je jedina opcija. Osim, smatraju neki, ako Vlada sama izmijeni Zakon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo