'SVE JE ZNAO' / Sindikat prijavio glavnog ravnatelja Uskoku, oštetio proračun za 550.000 kn? 'Koristio plaću kao policajac i prava dužnosnika'

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Sindikat policijskih službenika ističe i kako je Nikola Milina sigurno mogao ispraviti zgodnu nedorečenost propisa, te ne prihvaćaju objašnjenje iz Ministarstva

22.3.2022.
10:00
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Sindikat policijskih službenika prijavio je glavnog ravnatelja policije Nikolu Milinu USKOK-u i Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa jer je uz plaću koristio i materijalna prava iz kolektivnog ugovora kao državni dužnosnik. Kako tvrde u priopćenju, kroz ovaj postupak do danas je ostvario nepripadajuću imovinsku korist na štetu državnog proračuna kroz plaću policijskog službenika umjesto da ju ostvaruje po osnovi statusa državnog dužnosnika čime je u proteklih četiri, pet godina oštetio državni proračun za oko 550 000 kuna.

'Ustrajao u tome da se to to ne ispravi'

"Ovdje želimo naglasiti još jednu okolnost koja se dogodila od naše prijave do danas, a ona je da je u međuvremenu donesena nova Uredba o plaćama policijskih službenika ("Narodne novine" br. 7/22 od 17. 1. 2022. godine) u kojoj je i dalje propisana plaća glavnog ravnatelja policije s koeficijentom 3,511 i dodatkom 40%, odnosno ukupnim koeficijentom od 4,915, a koja je u procesu donošenja svakako prošla "kroz ruke" glavnog ravnatelja policije i koji je usprkos činjenicama koje na koje smo javno ukazali potkraj studenoga 2021. godine i dalje ustrajao u nastojanju da ne ispravi tu nepravilnost čime je zapravo ustrajao u svom sukobu interesa. Ne čudi nas zašto, jer ipak je razlika između dužnosničke plaće i plaće policijskog službenika na mjesečnoj bazi u bruto iznosu cca. 11.000 kuna, a u neto iznosu je ona cca. 6500 kuna, a samim time to ponašanje je i ulaganje u budućnost, odnosno mirovinu o kojoj čak i premjer može samo sanjati'',  poručili su iz policijskog Sindikata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz to, Milina su prijavili da je koristio prava državnih službenika i namještenika (regres, božićnicu i jubilarnu nagradu) koja mu isto tako nikako ne mogu i ne smiju pripadati sukladno Zakonu o obvezama i pravima državnih dužnosnika.

''U odgovoru uz mnoge pokušaje pravdanja postupanja ističe se da glavni ravnatelj policije ima status policijskog službenika i da je ostvario, te da i dalje ostvaruje, prava propisana Kolektivnim ugovor za državne službenike i namještenike, koji je sklopljen između Vlade Republike Hrvatske kao poslodavca i sindikata u ime svojih članova, a kojim se utvrđuju prava i obveze iz rada i po osnovi rada za državne službenike i namještenike zaposlene u državnim tijelima, a ne i za državne dužnosnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također u odgovoru navodi se da je točno da sukladno odredbama Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika glavni ravnatelj policije ulazi u kategoriju državnih dužnosnika, ali da je i sukladno Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima te Zakonu o policiji policijski službenik pa sukladno tome navodi se da se prema tome primjenjuje načelo 'lex specialis derogat legi generali' jer u tom konkretnom slučaju ono daje prednost odredbama Zakona o policiji i Zakona i policijskim poslovima i ovlastima, a također pravda se i nizom podzakonskih akata od Uredbe od klasifikaciji radnih mjesta policijskih službenika, Uredbe o izgledu odora policijskih službenika MUP-a do sporne Uredbe o plaćama policijskih službenika, kao i posjedovanjem certifikata razine vrlo tajno'', obavijestili su iz Sindikata.

'Znao po kojoj osnovi prima plaću'

No, u Sindikatu su uvjereni kako je pozivati se također na načelo „lex specialis derogat legi generali“ i davati prednost odredbama Zakona o policiji i Zakona o policijskim poslovima i ovlastima i to samo jednom policijskom službeniku je pogrešno i apsolutno krivo, ali očito u cilju zaštite sustava ili bolje rečeno pojedinaca u tom sustavu koji su u ovom slučaju suodgovorni, a ne samo glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Naime, po našem mišljenju odgovornost Nikole Miline je doista neupitna jer je znao po kojoj osnovi prima plaću i koja prava je crpio po osnovi Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike, iako na navedena materijalna prava nije imao pravo kao državni dužnosnik, pa se nikako nije mogao opravdati da nije znao za nešto što zakonom nije zabranjeno ili regulirano, a osobito s obzirom na funkciju koju obnaša, jer nepoznavanje prava škodi ili bolje rečeno 'ignorantia iuris nocet', a isto tako nije ništa poduzeo da to spriječi ili promijeni, a osobito da vrati nepripadajuću imovinsku korist'', poručili su iz Sindikata policijskih službenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo