SINDIKAT PITA OREPIĆA: / 'Zašto se smanjuju plaće policajcima, a drugima daju terenci?'

Image
Foto: PIXSELL, Hrvoje Jelavić
14.5.2016.
14:14
PIXSELL, Hrvoje Jelavić
VOYO logo

"Zbog interesa javnosti i razočaranosti velikog broja policijskih službenika kojima ste s 1. svibnjem 2016. godineizmjenom Uredbe o plaćama policijskih službenika smanjili plaće, zahtijevamo od Vas pojašnjenje, kako nama tako i cjelokupnoj javnosti zbog kojih ste razloga bivšem glavnom ravnatelju policije gosp. Vladi Dominiću odobrili iduće dvije godine korištenje luksuznog terenca marke Honda CR-V, ako su istiniti navodi i tekst autorice Ivanke Toma pod naslovom 'Bivšem ravnatelju ostao na korištenje elitni terenac' objavljen 13. svibnja 2016. godine na portalu Jutarnjeg", navode iz sindikata u pismu.

Image
JOŠ DVIJE SMJENE ČELNIKA POLICIJE! Dominić nije ništa čuo: /

'Ne znam tko bi me smijenio'

Image
JOŠ DVIJE SMJENE ČELNIKA POLICIJE! Dominić nije ništa čuo: /

'Ne znam tko bi me smijenio'

Vozilima se koriste rukovoditelji

Napominju kako su pohvalili prvi korak ministra kada je odlučio o preraspodjeli službenih policijskih vozila operativnom sastavu, ali koji, tvrde, još uvijek nije dobio sva vozila na terenu, "već se neka i dalje očito koriste (ne samo za postojeće rukovoditelje već i za bivše), a neka stoje na parkiralištima i koriste ih samo rukovoditelji u svoje radno vrijeme pa su i dalje 'njihova' vozila".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neovisno o ovom slučaju koji očito nije jedini u MUP-u, pitamo Vas kada će konačno prestati praksa bahatog korištenja službenih vozila na teret poreznih obveznika. Zbog čega neki sindikati u MUP-u šute o toj temi govori činjenica da su i oni isto tako 'umočeni' u ovaj problem, jer su koristili službena vozila MUP-a na teret poreznih obveznika kako bi njihovi sindikalni povjerenici i predsjednici mogli putovati po Hrvatskoj i inozemstvu na raznorazne seminare i sastanke", poručuju iz Sindikata policijskih službenika.

S druge strane, dodaju, drugi sindikati imaju svoj proračun od članarine i zarađuju na članovima putem ugovora s tvrtkama, pa se pitaju zašto im je MUP uopće davao na korištenje službena vozila, iako tu obvezu nije imao, čija je to odgovornost i da li se "i tim načinom kupovala šutnja pojedinih sindikalnih povjerenika i predsjednika".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prešutni dogovor?

"To pravo sindikat nema temeljem Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike, pa se pitamo na čemu su temeljili odluku pojedini načelnici policijskih uprava i čelnih ljudi u MUP-ovu sjedištu koji su im ustupali službena vozila te da li se radilo o prešutnom dogovoru", ističu u sindikatu.

Vodstvo MUP-a pitaju i kada će početi s uštedama na konkretnim stvarima, a ne na plaćama policijskih službenika i na policijskim odorama. "Poštovani ministre, iako jedan luksuzni automobil i nije neka ušteda za državni proračun, u očima policajca koji radi opasan i požrtvovan posao s mizernom plaćom itekakva je ušteda!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Licemjerno je smanjivati plaću policijskim službenicima i istovremeno kupovati i održavati službena luksuzna vozila te davati ih na korištenje pojedinim rukovoditeljima, pa čak i bivšim, zbog 'potreba službe'. Bahatost se razvila do te mjere da je posljednjih godina u MUP-u vrsta i marka vozila postala statusni simbol funkcije pojedinog rukovoditelja. Zar je to pošteno, ispravno i da li bi trebalo djelovati motivirajuće na rad zaposlenika MUP-a", pitaju se u sindikatu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo