POLICIJA IMA NEZGODNO PITANJE ZA VLASTITOG RAVNATELJA: / 'Bolje da se gospoda bez trunke moralne odgovornosti pritaje i čekaju'

Image
Foto: Pixsell

"Možda ne bi bilo loše da gospoda koja nemaju niti trunke moralne i bilo kakve druge odgovornosti, zbog čari fotelja koje su im tako drage,

9.3.2019.
17:23
Pixsell
VOYO logo

Sindikat policijskih službenika ponovno se oglasio vezano za slučaj legitimiranja novinarke Net.hr-a Đurđice Klancir. U posljednjoj izjavi tražili su ostavku glavnog ravnatelja policije, a sada za njega imaju još jedno pitanje.

Image
POTRES U MUPU: /

Ministar sazvao sastanak zbog slučaja Klancir. I dalje tjeraju svoju priču, a ipak mijenjaju zakon?!

Image
POTRES U MUPU: /

Ministar sazvao sastanak zbog slučaja Klancir. I dalje tjeraju svoju priču, a ipak mijenjaju zakon?!

Naime, MUP je nakon sastanka stručnih službi Ministarstva unutarnjih poslova i Ravnateljstva policije, a na inicijativu ministra Davora Božinovića, poručio kako policijski službenici nemaju ovlasti provjeriti nečiji identitet uvidom u Informacijski sustav MUP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MUP tvrda da su postupili OK, a najavljuje izmjenu zakona

Iz MUP-a su ponovili da u slučaju Klancir nije prekršen zakon te najavili da će se nakon skore izmjene Zakona o policijskim poslovima i ovlastima provjera identiteta moći provesti i uvidom u Informacijski sustav MUP-a, bez terenskih provjera.

"Sukladno važećem Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima policijski službenik provjerava identitet osobe uvidom u njenu osobnu iskaznicu ili drugu javnu ispravu s fotografijom, a iznimno na temelju iskaza osobe čiji je identitet provjeren. Prema navedenom Zakonu nije propisana mogućnost provjere identiteta osobe uvidom u Informacijski sustav MUP-a. Iako takva mogućnost tehnički postoji od rujna 2009. godine, odnosno od kada su postojećim evidencijama dodane fotografije građana, propustilo se to pitanje regulirati prilikom donošenja Zakona 2009. godine, kao i njegovim kasnijim izmjenama 2014.", priopćio je MUP. To bi se trebalo uskoro promijeniti, najavili su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikat policijskih službenika proziva ravnatelja

No, Sindikat policijskih službenika objavio je kako standardni operativni postupci propisuju sljedeće:

"Ukoliko osoba koja nema vjerodostojnu ispravu temeljem koje se može provjeriti identitet, na temelju prikupljenih saznanja od osobe, policijski službenik može identitet osobe provjeriti koristeći se bežičnom vezom za pristup Zbrici podataka Informacijakog sustava MUP-a uvidom u fotografiju osobe", napisali su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatim su postavili pitanje glavnom ravnatelju policije.

"Pitamo glavnog ravnatelja policije koji je donio Standardne operativne postupke po kojima policijski službenici svakodnevno rade i ako ih ne poštuju budu disciplinski kažnjeni zbog povrede službene dužnosti da li onda policijski služenici svih ovih godina rade krivo i protuzakonito i tko je sada odgovoran te zašto je sam glavni ravnatelj policije donio propis koji obvezuje policijske službenike a nije u skladu sa zakonom?!", pitaju se u Sindikatu policijskih službenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Bolje da šute'

Nešto prije objavili su:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možda ne bi bilo loše da gospoda koja nemaju niti trunke moralne i bilo kakve druge odgovornosti, zbog čari fotelja koje su im tako drage, ipak više ništa ne govore u slučaju Klancir jer iz dana u dan tonu sve više, neka se bolje pritaje i čekaju da prođe jer šutnja je ipak zlato", objavio je Sindikat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, dva uniformirana policajca upala su početkom tjedna u redakciju Net.hr i tražili novinarku Đurđicu Klancir kako bi potvrdili njezin identitet i adresu, s obzirom da župan sisačko-moslavački Ivo Žinić priprema privatnu tužbu protiv nje. Zakon, ali i ustavni stručnjaci, potvrdili su kako je u ovom slučaju prekršen Ustav.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo