Sinčić i njegov Živi zid 'rasturili' političku konkurenciju

Prvo mjesečno istraživanje Crodemoskop u 2015. o političkim preferencijama - donijelo je nekoliko iznenađenja. Dinamiku je unio Živi zid.

7.1.2015.
11:09
VOYO logo

Da su parlamentarni izbori provedeni početkom siječnja, kada je provedena anketa, HDZ bi dobio 29,3 posto glasova, a SDP 23,5 posto. Orah je i dalje na trećem mjestu, ali s potporom od 10 posto, a što je u odnosu na prosinac manje za pet posto. Na četvrtom mjestu s visokih sedam posto nalazi se Živi zid, koji je prvi put uvršten u ovo istraživanje.

Pojavom Živog zida došlo je do značajnog pada potpore Orahu-u Mirele Holy koji ima potporu 10,2 posto birača, ali i Hrvatskim laburistima, koje sada podržava svega 1,5 posto birača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petu poziciju zauzeo je HNS sa svega 2,4 posto, a na šestom je HSS s podrškom od dva posto. Sedmi je HDSSB s podrškom od 1,7 posto, a osmi spomenuti Laburisti.

Da se sada održavaju izbori, desna koalicija imala bi podršku 33 posto birača, a lijeva njih 25,9 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Negativci Karamarko i Milanović

Najveći pozitivac među političarima i dalje je aktualni predsjednik Ivo Josipović s podrškom od 25,6 posto. Na drugom mjestu je predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar-Kitarović koju podržava 11,3 posto ispitanika, a na trećem Mirela Holy s podrškom od 10,3 posto ispitanika.

Šef HDZ-a Tomislav Karamarko je na vrhu ljestvice negativaca, koji je nije mio za 31,3 posto birača, a u stopu ga slijedi premijer Zoran Milanović s 30,3 posto glasova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vladi jedva dvojka

Prema Crodemosokopu Vlada bilježi potporu od oko 20 posto hrvatskih građana, a njezinu politiku ne podupire gotovo 65 posto ljudi. Za svoj je rad Vlada dobila dvojku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo