SIN ŽENE KOJA JE PREMINULA U DOMU: / 'Zaposlenici su hodali okolo i mojoj majci u sobu donijeli virus. Umrla je zbog nemara'

Image
Foto: HRT

Niti nakon tri vala zaraze koronavirusom i 11 izgubljenih života, županijski epidemiolozi ne preporučuju uvođenje karantene za Dom za starije osobe u Koprivnici

15.5.2020.
8:33
HRT
VOYO logo

Koprivnički Dom za starije osobe jedan je od onih u kojim je epidemija koronavirusa uzela maha. Epidemiolozi procjenjuju kako se zaraza ondje neće smiriti još barem dva tjedna, a dosad je preminulo 11 korisnika. Jedna od njih je i majka muškarca koji smatra da je ona namjerno zaražena. Posljednji ju je put vidio potkraj veljače, jer su posjeti bili zabranjeni.

"Za zaposlenike to nije vrijedilo, oni su normalno hodali okolo i mojoj majci u sobu donijeli virus i od toga je umrla. Pozivam i Državno odvjetništvo da se uključi jer je zbog nemara umrlo više ljudi, među njima i moja majka", poručio je putem HRT-a ogorčeni muškarac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DOGAĐA SE LOŠ SCENARIJ, KORONAVIRUS UŠAO U DOMOVE ZA STARIJE: /

Još dvoje zaraženih u domu u Koprivnici te jedna štićenica u Pločama

Image
DOGAĐA SE LOŠ SCENARIJ, KORONAVIRUS UŠAO U DOMOVE ZA STARIJE: /

Još dvoje zaraženih u domu u Koprivnici te jedna štićenica u Pločama

Nije bilo karantene

Zaraza se prvi put pojavila u domu kod dvoje zaposlenika i jedne štićenice. Osoblje doma je izoliralo kontakte, ali virus je bio brži. Svi štićenici stacionarnog dijela bili su pozitivni, pa su preseljeni na liječenje u koprivničku bolnicu. No, ostalima niti tada nije određena karantena.

"Dvadeset i prvog smo dobili prvu oboljelu osobu koja nije bila iz našeg 'poola' poznatih bliskih kontakata i onda smo se definitivno zabrinuli. Na žalost, u domu koji ima 100 zaposlenika i 270 štićenika apsolutno nije bilo izvedivo da se unutar doma tako nešto napravi. Ravnateljica koja je znala situaciju rekla je da su zaposlenici u domu mnogobrojne ženske osobe i samohrane majke, a tu su i mnogi drugi problemi da bi se to sa zaposlenicima moglo izvesti", rekla je Draženka Vadla, glavna epidemiologinja u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ugroženo 400 ljudi

Niti nakon trećeg vala zaraze, karantene u domu nema. Ravnateljica doma je povukla jedini potez kada je dala ostavku na svoju dužnost i potom otišla u mirovinu. Nadležni, pak, i dalje smatraju kako karantena i dalje nije opcija.

"To znači da se zatvori dom kao da smo brod na pučini, nitko unutra, nitko van, osim onih koji su teško bolesni, pa se onda premještaju u bolnicu iz jednog prostog razloga što je nemoguće izvesti, 400 ljudi je u pitanju", ističe Vadla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, osim korisnika i osoblja doma ugroženi su i građani, a hoće li epidemiološke mjere donesene nakon trećeg vala zaraze u domu donijeti i neke pozitivne rezultate znat će se tek za otprilike mjesec dana.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo