Šimonović bez natječaja izabrao svoj privremeni tim

7.6.2010.
11:10
VOYO logo

Na devet bitnih pozicija posuđeni su kadrovi izvan Ministarstva. Odgovore na pitanja kakva je to profesionalizacija službe i čime se jamči da su izabrani najbolji Večernji list potražio je kod ministra Ivana Šimonovića.

Ukratko pak reforma pravosuđa, pristupni pregovori s EU te 'dugogodišnji nedostatak sustavne brige za razvoj vlastitih ljudskih potencijala' nametnuli su potrebu za 'pojačanjima', a za što se godinama koristi privremeni rad sudaca i državnih odvjetnika biranih po stručnim kriterijima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isto vrijedi i za posudbe iz državnih organa, osobito Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija. U travnju je prepolovljen broj uprava u MP-u 'što neki od razriješenih ravnatelja nisu lako primili'.

Započelo se sustavno razvijati vlastite ljudske resurse kako bi postupno zamijenili posuđene, ali bar do završetka pregovora o pristupanju EU, ministar tvrdi da su prisiljeni na posudbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pravno uređenje ovih praktičnih životnih potreba vrlo je složeno, ali i mjestimično nedovoljno precizno", tumači ministar

Zaključuje kako postoji nužnost dorade nedovoljno precizne pravne regulacije mogućnosti korištenja rada pravosudnih dužnosnika u MP-u, na čemu se radi, a 'istodobno će se sustavno i snažno nastaviti karijerna promocija najboljih službenika MP-a'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar nije progovorio o konkretnim primjedbama pa ni, recimo, zašto je v. d. ravnateljice Uprave za kazneno pravo od veljače 2009. Sanja Nola, koja je kao općinska sutkinja s četiri godine staža bila na početku karijere. Još nije bila trajno imenovana sutkinjom jer je uvjet pet godina sudačkog staža, ali na dužnosti ravnateljice Državno-sudbeno vijeće trajno ju je imenovalo sutkinjom uračunavši joj i vrijeme dok joj sudačka dužnost miruje. Zakoni dopuštaju posuđivanje kadrova. Uz to, imaju plaću koja je povoljnija za njih. Nola menadžerskog iskustva nije mogla imati, a mnogi od nje imaju bogatije kaznenopravno iskustvo, piše Večernji list.

Prethodni članci:

arti-201005250139006 arti-201005030837006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo