'razuman vremenski rok' / Šimić: 'Vladu ćemo formirati idući tjedan, nakon što se usvoje izmjene zakona'

Član pregovaračkog tima Mosta Miroslav Šimić istaknuo je kako će Hrvatska najvjerojatnije dobiti Vladu idući tjedan, nakon što se usvoje izmjene zakona prema Mostovim jamstvima na koje je pristao HDZ

10.10.2016.
22:44
VOYO logo

Most je dosad inzistirao da se njihova jamstva i zakoni koji se na njih odnose, moraju izglasati u Saboru prije nego Sabor imenuje premijera i Vladu, ali to je  procedura koja može trajati tjednima. Član pregovaračkog tima Mosta Miroslav Šimić gostujući u RTL Direktu istaknuo je kako vjeruje da će Hrvatska idući tjedan dobiti Vladu, a kroz desetak dana da će biti poznato tko će upravljati s kojim državnim poduzećima. 

Što ste s HDZ-om dogovorili - kada će Sabor glasovati o Vladi Andreja Plenkovića?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tehniku i način donošenja točaka za koje se Most zalaže već smo i prije prezentirali, a HDZ se s tim usuglasio. Nakon konstituranja Sabora, izbora predsjednika i radnih tijela, što će se dogoditi u petak, ide se na izglasanje pojedinih točaka oko kojih smo se usuglasili s partnerima iz HDZ-a. To će biti u petak popodne ili u ponedjeljak ujutro - to ovisi o sutrašnjem sastanku. Namjeravamo tijekom idućeg tjedna raspraviti sve točke i usvojiti promjene zakona. Dali smo jedan razuman prijedlog, ako dođe do otezanja procedure, utvrdit ćemo neki vremenski rok. 

Još je nekidan vaš ministar Panenić spektakularno preko cijele naslovnice kazao kako Most neće dići ruku za Vladu prije nego se izglasaju ti zakoni? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod jednog dijela zakona će biti tako, kod onih koje možemo izglasati po hitnoj proceduri. Kod drugog dijela trebaju dodatna usuglašavanja. Kod njih možda malo sačekamo. Ne želimo kočiti izbor nove Vlade zbog takvih stvari. 

Možda je najsporniji Zakon o rezanju plaća u lokalnoj samoupravi s obzirom na otpore koje će izazvati imate li tu čvrsta jamstva HDZ-a da će se to provesti? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu će biti dosta otpora. Most je krenuo s tim prijedlogom, a Most je započeo kao inicijativa lokalnih gradonačelnika i načelnika što znači da smo krenuli od sebe. HDZ je pristao da idemo na smanjenje od 15 posto. Ta promjena zakona ide u brzom vremenu. Ona će stupiti na snagu 1. siječnja 2018. godine. Lokalnim samoupravama želimo ostaviti dovoljno vremna da se mogu pripremiti za ovu izmjenu.

Na tome je počela raditi vaša ministrica Jurlina Alibegović, no ona više neće biti na poziciji ministrice u novoj vlasti. Nagađa se da biste vi mogli zauzeti njezino mjesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se bude mene slušalo, ja bih volio nastaviti raditi u parlamentu. O tome će odlučiti Nacionalno vijeće Mosta, ja ću napraviti ono što kolege odluče. 

Novost je cijeli resor energetike ide pod Ministarstvo zaštite okoliše, kojeg će zadržati ministar Dobrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema sadašnjim konzultacijama, vjerujem da ostaje. 

Pod Ministarstvo zaštite okoliša idu i HEP i Hrvatske vode?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Resor energetike sigurno ide u Ministarstvo zaštite okoliša. O upravljanju poduzećima ćemo odlučiti zajedno s našim partnerima u HDZ-u. Vjerujem da ćemo to riješiti kroz desetak dana. 

Hoćete li uvjetovati HDZ-ove ministre i oni Vaše?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno da ćemo razgovarati o svim kandidatima. Situacija prilikom konstituiranja ove Vlade se ne može usporediti s prethodnom. 

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo