Pucketanje kestena na vrućoj peći, jedinstven prizor, miris i toplina. Privlačili su Mirsada još kao dječaka.
"Kad sam išao iz škole onda sam silazio s tramvaja i dolazio pomagati djedi", govori kestenjar Mirsad Selmani.
Nakon djeda obiteljski posao nastavio je otac, a sada ga preuzimaju složna braća.
Ova obitelj kestene peče godinama, a tajne zanata prenose s koljena na koljeno.
"Najveća tajna je u samoj sirovini, kvaliteta broj jedan. Ovo je jedna posebna vrsta kestena s kojom mi godinama radimo", objašnjava Sinap Selmani, kestenjar.
No važna je i peć na kojoj se kesten peče, kao i ugalj koji mora biti od tvrdog drveta. A tu su i male bitne stvari koje se uče godinama rada.
I kada je sve kako treba, onda su tu i kupci. Osjeti se kriza i kupuje se manje nego prošlih godina, ali oni koji vole kestene su tu. Posebno na Svi svete.
"Na dan Svih svetih tradicija je u Slavoniji da ljudi jedu kestene", kaže Sinap.
"Osječani su ljudi koji vole kestenje i uživaju u tim jesenskim delicijama", tvrdi Mirsad.
"Fino je, neka u jesen imamo kestenje. Volim kestenje – uživam", poručuje Karmela Škaro iz Osijeka.
"Ja sam redovita ovdje kod susjeda, mogu potvrditi, da", kaže Branka Vuković.
"Kad u redu vidite mušku osobu da stoji on većinom kupuje za ženu je l' muškarci su malo lijeni za čišćenje i to sam primijetio da su 70 posto žene ljubitelji kestena", poručuje Mirsad.
Stajanje u redu kod kestenjara zbog drage osobe, može nam se višestruko isplatiti. Jer uz vruće kestene, uvijek idu i tople riječi i osmjesi. Idealno za zagrijavanje hladne jesenske večeri.