DVIJE GODINE U DRVENOM SANDUKU / Simbol Dubrovnika napokon će dobiti tretman kakav zaslužuje: Stari vitez slavi 600. rođendan

Image
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Kip Orlanda, koji puca po šavovima, ove godine slavi svoj 600. rođendan pa je grad ovu godinu proglasio njegovom

28.1.2019.
8:15
Grgo Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Kip Orlanda, koji puca po šavovima, ove godine slavi svoj 600. rođendan pa je grad ovu godinu proglasio njegovom. U stara vremena za stup su vezali prijestupnike i izlagali ih javnoj poruzi. No njegov je lakat imao drukčiju praktičnu namjenu.

''Služio je za određivanje dužine, jedan lakat, znači dužina oko 50, 60 centimetara, no ne znam točno'', kazala je Marija iz grada pod Srđem.

Kip Orlanda simbol je grada. Turistima nezaobilazan, domaćima, velikima i malima mjesto za sastanke. Stari vitez slavi svoj 600. rođendan pa mu je Grad posvetio 2019. godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Po javnom pozivu odabrano je 14 programa u ukupnom iznosu oko 490.000 kuna, Međutim, program Orlandove godine čine i svi ostali programi kulturnih institucija grada, sportski programi i turističke zajednice'', ističe Jelka Tepšić, zamjenica dubrovačkog gradonačelnika.

Dobio je Orlando i svoje vino, sladoled i koktel od autohtonih sastojaka – kojih, objašnjava Frano Stjepović, predsjednik Hrvatske udruge barmena.

''Dubrovnik republic gin, nespola koja raste u svim dubrovačkim đardinima, lavanda i sok od limuna''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I baš na svoj 600. rođendan ograđen je kulisom. Viteza su išibale i bure i juga i loši pokušaji obnove pa je popucao od glave do pete.

''Po čemu mi pamtimo kad je Orlandov stup bio zagrađen je za vrijeme rata, tad je on bio najduži dio vremena zagrađen'', sjeća se Ana iz Dubrovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U drvenom sanduku provest će dvije godine ''zato što Hrvatski restauratorski zavod započinje s njegovim monitoringom - njegova svrha je da se utvrdi proces degradacije, razlog javljanja pukotina i da se utvrdi dinamika daljnjih restauratorskih radova'', objašnjava Vinka Marinković iz Hrvatskog restauratorskog zavoda.

Neće biti lako Dubrovčanima ne vidjeti Orlanda, no kad ga opet vide, nadaju se, bit će barem 200 godina mlađi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo