ŠIBENIK SVJETSKI REKORDER PO TURISTIMA IZ SJEVERNE KOREJE? / Službena statistika kaže da ih je lani bilo oko 1500, razlog je urnebesan

Image
Foto: Hrvoje Jelavić / PIXSELL

Podatak je to koji je raritetan ne samo u hrvatskim, nego i u svjetskim okvirima.

17.5.2018.
17:28
Hrvoje Jelavić / PIXSELL
VOYO logo

Gost emisije Puls na ŠibajTV koja je emitirana na Šibenskom portalu bio je direktor Turističke zajednice Grada Šibenika Dino Karađole. Govorio je o rezultatima prošle turističke sezone, rastu broja dolazaka i noćenja od dvadesetak posto, ohrabrujućim podacima ovogodišnje predsezone te svim pokazateljima koji upućuju na to da će Šibenik ove godine imati rekordnu turističku sezonu.

Podatak iz Šibenika raritetan u svjetskim okvirima

No, među ostalim Karađole je iznio i jedan podatak zanimljiv i raritetan ne samo u lokalnim, pa čak ni u hrvatskim nego u svjetskim okvirima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šibenik je, naime, rekorder po broju dolazaka i noćenja turista iz najizoliranije zemlje svijeta - Sjeverne Koreje! Podatak je još nevjerojatniji zna li se da građani Sjeverne Koreje jedva da imaju puitovnice, a kamoli da ih tamošnji rigidni režim pušta u inozemstvo. A Šibenik ih je lani posjetilo između 1500 i 2000, kao nigdje u svijetu!

O čemu je 'kvaka' pojasnio je sam Karađole (koje se na snimci mkože pogledati od 11:25 minute).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sustav greškom 'povukao' podatak za Sjevernu Koreju

"Riječ je, naravno, bila o Južnokorejancima, no sustav na recepciji hotela - neću sad spominjati o kojem se radi - "povukao" je podatak za Sjevernu Koreju tako da smo lani ukupno imali 11 tisuća Južnokorejanaca i 1500 do 2000 Sjevernokorejanaca", objasnio je Karađole.

Međutim, tu je informaciju službeno preuzela i Hrvatska turistička zajednica (HTZ).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni su "povukli" taj podatak i službeno ga registirali. To je svjetski raritet. Oni to nisu primjetili", kazao je Karađole o ovoj grešci sustava koja je Šibenik učinila najpopularnijom turističkom destinacijom Sjevernokorejanaca. "Mislim da ih u cijelom svijetu nije bilo toliko", kazao je Karađole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo