ODJECI SVAĐE / Show u Saboru! Pozvao Milanovića i Plenkovića da se dogovore 'u klubu uz hostese i glazbu ne glasniju od 65 decibela'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Nino Raspudić (Klub Mosta) ustvrdio je kako je Hrvatski sabor kao zadnja linija obrane države i ustavnopravnog poretka izvlašten, a odluke se donose u klubovima

30.9.2020.
12:20
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Zastupnik Domovinskog pokreta Davor Dretar ustvrdio je u srijedu kako predsjednik Republike Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković svojom javnom raspravom otklanjaju pozornost sa stvarnih problema, umjesto da pokrenu kvalitetne promjene.

Ironično ih je pozvao da se dogovore "u nekom klubu uz hostese i glazbu koja ne bi prelazila glasnoću od 65 decibela" kako to propisuje Nacionalni stožer civilne zaštite. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se i na naziv 'ekipa sa Škorinog Martinja', kako se nazivalo članove Domovinskog pokreta, te je podsjetio da u Saboru imaju 12 zastupnika. "HDZ je imao Martinje u Slovenskoj, u klubu koji je radio i u vrijeme lockdowna dok su propadali kafići i frizerski saloni", rekao je.

Tamo je bio i predsjednik Republike ali nije sudjelovao i glasovao na parlamentarnim izborima niti je došao na konstituirajuću sjednicu Hrvatskog sabora, podsjetio je Dretar govoreći u slobodnom govoru u Hrvatskom saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raspudić: Sabor je izvlašten, odluke se donose u klubovima

Nino Raspudić (Klub Mosta) ustvrdio je kako je Hrvatski sabor kao zadnja linija obrane države i ustavnopravnog poretka izvlašten, a odluke se donose u klubovima. Zbivanja vezana uz klub u Slovenskoj podsjećaju ga, kaže, na scene iz filmova u narkokartelima, a drži i kako premijer relativizira problem korupcije.

Dalija Orešković (Klub SIP, Pametno i Glas)  donijela je na saborsku govornicu brojač novca koji je, kako je rekla, simbol ispravno prebrojanog novca, a vezano uz događaje u klubu u Slovenskoj, Orešković je rekla kako je to simbol nedodirljivosti u kojem se vrtjela para, kartala bela i mjerkale hostetse  i u kojoj su se našle dvije i pol grane vlasti uključivo i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH. Predsjednik Republike koji dolazi u ilegalni klub usred lockdowna bio bi u normalnoj državi opozvan, zaključila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marijana Petir (Klub HDZ-a), govoreći o radu nedjeljom u trgovini, ocijenila je kako se time pogoduje velikim trgovačkim lancima na štetu malih trgovina te je navela kako radnik u trgovini u 282 radna dana kroz godinu prosječno odradi 141 prekovremeni radni sat. Nedjelja je tradicionalno da za odmor, no u Hrvatskoj trgovine mogu raditi 365 dana u godini, a rad nedjeljom uzrokuje konstantan stres i psihosomatske smetnje, upozorila je Petir.

Silvano Hrelja (Klub HSU - HSS) upozorio je na problem društvenoekonomske nejednakosti dodavši kako Sabor kao zakonodavno tijelo svojim odlukama utječe na kvalitetu života građana. U tom smislu naglasio je kako je cenzuse potrebno prilagođavati rastu troškova života kako bi se zaštitili socijalno najugroženiji poručivši kako ti zahtjevi nisu žicanje i prosjačenje. Predlaže uvođenje cenzusa u visini od 2500 kuna za samca, a 2000 kuna za člana obitelji ocijenivši kako time ne bi bio ugrožen sustav. Prijedlogom dopune zakona o HRT-u predlažu da građani s primanjima manjim od 1500 kuna ne plaćaju RTV pretplatu, a oni s primanjem do 2500 kuna plaćaju polovinu pretplate odnosno 40 kuna. To je dio naše borbe protiv siromaštva, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo