'Puno je nelogičnosti' / Shopping centri otvoreni, direktor jednoga za RTL.hr se pita: 'Zašto slobodan dan nije ponedjeljak?'

Image
Foto: PIXSELL

U nastavku pogledajte i radno vrijeme trgovačkih centara i trgovina

27.4.2020.
12:55
PIXSELL
VOYO logo

Trgovine u trgovačkim centrima od danas odlukom Nacionalnog stožera rade po novom radnom vremenu. Ali ne sve. Donosimo vam koje sve trgovine rade i koje im je radno vrijeme. Razgovarali smo i s direktorom Westgatea, trgovačkog centra pored Zagreba, Denisom Čupićem. On nam je objasnio kako stoje stvari iz njihove perspektive.

Kazao nam je kako u svemu ima puno nelogičnosti. Tako nam je naveo da masa toga ima pravne nesigurnosti, npr. to što se ne zna jesu li to mjere/upute/preporuke te da se to može zloupotrijebiti, a onda će se sve "obiti o kičmu" onima koji se pridržavaju uputa/mjera/preporuka Stožera. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HUP traži razgovore, ali ništa

Kazao je kako je i Hrvatska udruga poslodavaca pozvala Stožer da s njima razgovara, no već tri tjedna to se nije dogodilo.

"Sad imamo dodatne troškove, a i ovako smo u minusu. Nismo dobili nikakve kompenzacijske mjere, osim naknade radnicima. Sad smo na nuli. Računamo da mala ili srednja trgovina može izdržati 15 do 18 dana bez prometa, s tim plaćanjem radnika to se povećalo na 30 do 35 dana, sad smo u toj situaciji", rekao nam je direktor Westgatea Denis Čupić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je kako u svemu postoji dosta nepoznanica. Smanjen je broj kupaca zbog straha, nelagode te se još moraju priviknuti, a tu je još i prijetnja recesije. 

"Smanjuju se prihodi i profitabilnost. Sada nam je prihod na nuli. Očekujem da će u prvih par mjeseci kad se sve normalizira prihodi biti oko 50 posto prometa. Uz normalno odvijanje gospodarstva sve bi se moglo vratiti u normalu tek za 11 do 12 mjeseci, a uz recesiju i za 18 do 24 mjeseca", kazao je Čupić za RTL.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objasnio je kako sada ne mogu ni puniti proračun, a najviše prihoda proračuna dolazi od PDV-a. U trgovačkom centru Westgate, rekao nam je, radi tek 8 od 196 trgovina. Još jedna od nelogičnosti koju vidi je da se otvara jedna trgovina u Ilici koja ima oko 8000 kvadrata te oko šest blagajni, a ne može se otvoriti trgovački centar koji ima zasebne male trgovine. 

Gomila nelogičnosti

"Također, što se tiče crkvi koje se otvaraju. Ne želim da ovo ispadne ideološki, već pričam realno. Trgovački centri imaju i ventilacijske sustave, sigurno imaju bolje uvjete nego neke crkve u manjim mjestima. I tu leži još jedna nelogičnost", objasnio nam je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako ističe, nije mu jasna ni odluka Stožera i toga što je šef HZJZ-a Krunoslav Capak rekao da trgovine trebaju imati jedan slobodan dan u tjednu. Nije mu jasno zašto nedjelja, te je zaključio da će se sada sve prebaciti na subotu te da će kupci tada raditi najveći promet. On pak predlaže da slobodan dan bude ipak ponedjeljak.

"Ne znam čemu taj jedan dan služi, osim virusu jedan dan da se odmori. Trebao bi to biti ponedjeljak, po uzoru na Italiju. Ovako će biti veći pritisak na subotama. U nedjelju u trgovačke centre dolazi oko 23 do 25.000 ljudi u normalnim uvjetima", zaključio je Čupić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nada se kako je neradna nedjelja samo privremena preporuka, kao što je to rekao i Stožer.

U nastavku pogledajte radno vrijeme trgovačkih centara i trgovina:

IKEA

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otvorila se robna kuća IKEA. Radit će od ponedjeljka do subote od 11 do 19 sati. IKEA Restoran, Cafe i Bistro ostaju privremeno zatvoreni, kao i dječja igraonica.

Nakon više od mjesec dana kupci su jedva dočekali otvaranje, pa je red bio dug što možete vidjeti u videu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

City Center One East, West Zagreb i Split

U tim centrima rade Dm, Interspar, Muller, Polleo sport i to svi do 17 sati. Ostale trgovine koje rade pogledajte ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cinestar, Cineplexx

Zatvoreno do daljnjeg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Arena Centar Zagreb

Interspar radi od ponedjeljka do subote od 7.30 do 21 sat, uz pauzu od 14 do 15 sati. Zbog održavanja inventure ne radi 3. svibnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi i javni bilježnik - od 8.30 do 19 od ponedjeljka do petka uz pauzu od 13.30 do 14 za dezinfekciju te u subotu 9.5. od 8.30 do 13 sati.

Također radi i dm, Farmacia, Polleo sport, ZOO City. Ostalo pogledajte ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Importanne Galleria

Radi dm, Pet Home Shop, Biljna apoteka Bio-oaza zdravlja, Kiosk/tobacco (sjeverni ulaz Vlaška i južni ulaz Iblerov trg) i Plac pod konjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radno vrijeme trgovina pronađite ovdje.

Avenue Mall

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otvorena je Farmacia (pon-pet od 9 do 17 sati, sub od 9 do 12). Konzum radi od ponedjeljka do subote od 7 do 13.30 sato te od 14.30 do 21 sat.

Radi još i Muller, Zoo City, Dm. Radno vrijeme pogledajte ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Westgate

Otvorene trgovine u ovom trgovačkom centrz su Super Konzum, Müller (od 8 do 17), Farmacia (od 9 do 17 od ponedjeljka do petka, od 9 do 12 subotom), PolleoSport (1.kat), Tisak (9 do 15.30), Bipa, dm, Western Union - poslovnica kod info pulta, OPG Herceg - proizvodi od meda (od 9 do 17 od ponedjeljka do petka, od 9 do 15 subotom).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za vrijeme privremenog radnog vremena bit će otvoren samo ulaz 4 zbog sigurnosnih i higijenskih razloga.

Supernova Zagreb, Koprivnica, Karlovac, Sl. Brod, Sisak, Šibenik, Varaždin, Zadar

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U trgovačkom centru Supernove diljem Hrvatske radit će Interspar, dm, Muller, Zoo City i još neke trgovine. Cijeli popis i radno vrijeme po gradovima pogledajte ovdje.

Tower center Rijeka

U tom centru radi Muller, dm, Farmacia, Polleo sport, Vet pet i inovine. Interspar radi od 7.30 do 21 sat. Ostalo radno vrijeme pogledajte ovdje.

Portanova Osijek

U tom centru radi Konzum od 7 do 13.30 pa od 14.30 do 21 sat zbog dezinfekcije. Radi i dm, Muller, Polleo sport, te ljekarna, Pet home i mjenjačnica. Detaljno radno vrijeme pogledajte ovdje.

Na Praznik rada centar ne radi.

Mall of Split

Na stranicama tog trgovačkog centra stoji kako neke trgovine i dalje rade do 17 sati. A to su Interspar, Bipa, Farmacia, Zoo Mall, Pekarna Hrstić, Voćarna Pojišan. Detaljnije pogledajte ovdje.

Emmezeta

Radi od ponedjeljka do subote od 10 do 20 sati. Nedjeljom su svi centri zatvoreni.

Pevex

Radi od ponedjeljka do subote od 7 do 21 sat, dezinfekcija je od 13.30 do 14.20 sati.

Bauhaus

Radi od ponedjeljka do subote od 8 do 20 sati, pauza za dezinfekciju je od 14 do 15 sati.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo